DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen: Olyanok a felügyelők, mint a futballbírók

A Red Bull holland pilótája szerint a labdarúgásban is előfordul abból fakadó következetlenség, hogy más felfogásban vezetik a mérkőzéseket az egyes bírók – és ez az F1-ben sincs másként.

Az egyik legtöbbet hangoztatott kritika a Formula-1-gyel szemben, hogy túlságosan következetlenek a felügyelők: egyszer büntetést rónak ki egy adott vétség miatt, máskor viszont futni hagyják a versenyzőket. Max Verstappen eddigi pályafutása során részesült már néhány szankcióban, de idén például nem büntették a koccanással járó ausztriai előzését Charles Leclerc ellen, ahogy a szintén a monacóival vívott silverstone-i csatájukat is büntetlenül hagyták. A Red Bull pilótája szerint nincs semmi különös ebben, hiszen például a labdarúgásból is megfigyelhető a jelenség:

verstappen-leclerc-redbull-silverstone-1



„Ugyanez a helyzet a futballban is, nem igaz? Különbözők a bírók, és egyesek könnyebben adnak sárga lapot, mint mások. Itt ugyanez van” – magyarázta Verstappen, akit a Motorsport.com idéz. „Persze ott van a szabálykönyv, de valamelyest még mindig a felügyelők dönthetik el, mit is alkalmaznak. A Bajnokok Ligájában és a Premier League-ben is eltérhetnek a bírók. Lehet, hogy egyszer megúszod sárgával, máskor viszont pirosat kapsz ugyanazért, és azt kérdezed: ’Mi a fene folyik itt?’. Szerintem pontosan ugyanez a helyzet a Formula-1-ben is.”

Verstappen az év elején a Formula-E marokkói fordulóján testközelből figyelhette meg, hogyan dolgoznak a stewardok (ez volt a büntetése a tavalyi interlagosi Esteban Ocon-féle balhéja miatt), és talán ez is közrejátszik a holland álláspontjában:

„Ha te vagy a szenvedő alanya a büntetéseknek, az mindig rossz, kivéve, ha valami nagyon rosszat tettél, és elfogadod. De ha véleményes a dolog, és mégis kapsz büntetést, akkor úgyis megkérdőjelezed azt. Rendkívül nehéz a felügyelők: eltöltöttem velük egy napot, és láttam, milyen az, amikor büntetést osztanak ki. Nekik sem egyszerű, mert nem akarnak büntetni, de néha muszáj, mert ezt írja a szabály. Esetleg enyhíthetünk néhány szankción vagy másképp írhatjuk a szabálykönyvbe őket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: