DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Schumacher még mindig több tekintetben veri Hamiltont

Érdekes összehasonlítani a két zseniális pilóta eredményeit hatodik világbajnoki címük megszerzésének idején. Némileg furcsa, de rengeteg statisztikai adat Michael Schumacher mellett szól.

Mivel legjobb formájukat egyáltalán nem egy időszakban láthattuk a Formula-1-ben, így nagyon nehéz is összehasonlítani Michael Schumachert a jelen korszak legeredményesebb és sokak szerint legjobb pilótájával, Lewis Hamiltonnal. Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy mindketten kiemelkedő egyéniségei a száguldó cirkusznak, egyben a legeredményesebbek is.

A wtf1.com szakportál segítségével azonban olyan statisztikai adatokra bukkanhatunk, ami mindkét versenyzőt első tizenhárom szezonjuk, egyben hatodik világbajnoki elsőségük megszerzése után hasonlítja össze. A számítás igyekszik áthidalni azt a nem éppen elhanyagolható tényt, hogy Schumacher szezononként 16-17 versenyt teljesített (azt sem mindig), míg Hamiltonnak évente többnyire 18-21 futam állt rendelkezésére.

Schumacher és Hamilton is 34 évesen szerezte hatodik bajnoki címét


A brit ászt a jelenlegi helyzetben vizsgálja a szakportál, Michael Schumachert pedig a 2003-as Japán Nagydíj leintése után veszi górcső alá. A Ferrarinál éppen ebben a szezonban szerezte meg a legszenvedősebben a bajnoki elsőséget a végül hétszeresen megkoronázott német pilóta, „mindössze” hat futamot nyert a tizenhatból.

2003 után hetven futamgyőzelemmel rendelkezett, míg Hamiltonnak jelenleg nyolcvanhárom elsősége van. Szimplán a dobogós helyezéseket megnézve szintén Hamilton vezet 155:122 arányban, míg a futamok során élen töltött körök száma is a brit felé billenti a mérleg nyelvét, 4425 a 3974-gyel szemben. Nem is lenne kérdéses, ki a jobb… addig, amíg nem vizsgáljuk meg százalékos arányban a számokat és máris változik a kép.

Hamiltonnak még rengeteg ideje van tovább nyújtani győzelmi sorozatát

Hamilton ugyanis 248 nagydíjon bizonyíthatott ennyi idő alatt, Schumacher pedig 194 bevetésen vett részt. 1991 és 2003 között átlagosan 16 futamot rendeztek egy évben, ráadásul Michael Schumacher 1991-ben csak a Belga Nagydíjtól csatlakozott a mezőnyhöz, 1999-ben pedig még az egyébként sem hosszú évadból hat versenyhétvégét kihagyni is kényszerült lábtörése miatt.

Michael Schumacher győzelmi aránya 36,1%, ugyanez a szám Hamiltonnál 33,5%. A dobogós helyek tekintetében szintén a német áll jobban, 62,9%, szemben a hatszoros világbajnok 60,5%-ával. Schumacher elviszi a pálmát az élen töltött körök arányában is, 20,5%, míg virtuális brit vetélytársa 17,8%-kal áll jelenleg.

Schumachernek a Benettonnál és a Ferrarinál is bőven volt része technikai hibákban

A pole-pozíciókban azonban így is Hamilton erősebb, 35,1%, míg Schumachernél ez a szám 28,4%. Máris sokkal szorosabb kettejük vetélkedése, annak ellenére, hogy Michael Schumacher érájában a versenyautók még közel sem voltak ennyire megbízhatóak, mint mostanában. A német pilótának a Benettonnál nyolc, a Ferrarinál pedig (a gumidefekteket nem számítva) tizenkét alkalommal nem sikerült befejeznie a versenyt technikai hiba miatt, ebből csak 1996-ban ötször. Hamilton jobban járt, a McLaren-Mercedesszel öt, a gyári Mercedesszel szintén öt alkalommal babrált ki a technika. Az elmúlt három szezonban mindössze egyszer, a tavalyi Osztrák Nagydíjon volt kénytelen nullázni az autó meghibásodása miatt, pedig a szezonok jóval hosszabbak.

Hamiltont csak nagyon ritkán hagyja cserben a Mercedes rakétája, de 2016-ban sokba került neki ez a motorhiba

A Mercedes dominanciája évek óta a Ferrari 2002-es, illetve 2004-es formáját idézi, így simán elképzelhető, hogy egy év-két múlva már a százalékos adatokban is Hamilton áll majd jobban.

Érdemes egy pillanatra kitérni azokra a szezonokra is, amikor a két kiemelkedő pilóta nem tudott világbajnokságot nyerni. Lewis Hamilton 2007-ban és 2016-ban ezüstérmet szerzett, ám meglepő módon, 2008-as világbajnoki elsőségét követően öt éven át zsinórban nem fért fel a dobogóra sem, háromszor lett negyedik és kétszer ötödik. Michael Schumacher kétszer lett második (bár 1997-es ezüstérmét utólag elvették tőle), kétszer harmadik – ebből az 1992-es bronzérme volt komoly bravúr a domináns Williamsek mögött, Ayrton Sennát is megelőzve -, egyszer negyedik, 1999-ben pedig ötödik, de ebben az évben, emlékezetes lábtörése miatt mindössze kilenc nagydíjon tudott elrajtolni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: