DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Marko: Az új Honda-motor észrevehetően jobb

Túl van első éles bevetésén a Spec-4 elnevezésű, legújabb fejlesztésű Honda-erőforrás. Helmut Marko eddig igencsak elégedett, a versenytempó tekintetében a Ferrarira is veszélyesek lehetnek.

Nem mondható éppen sikertelennek a Red Bull-Honda együttműködés első éve, közepesen jó kezdést követően folyamatosan együtt fejlődött a karosszéria és az erőforrás is. Ennek köszönhetően Max Verstappen két futamgyőzelmet és számos dobogós helyet szerzett már. Mivel ez az idei negyedik motor (előre így kalkuláltak év elején a csapatnál), így a holland a rajtrács végéről kénytelen indulni majd, de az eső akár még a segítségére is lehet.

A rajtbüntetés miatt vérmes reményei nem lehetnek Olaszországban a futamgyőzelem tekintetében, az istálló főtanácsadója azonban kiemelte, az új motor pénteken teljes mértékben az elvárásoknak megfelelően teljesített. Az időmérőn ugyan valószínűleg semmi közük nem lesz a Ferrarihoz, a versenytempó tekintetében azonban nem lesznek igazán lemaradva, ha pedig még vizes is lesz a pálya, bármi megtörténhet. A Honda korábbi eredményei láttán sokan szkeptikusan annyit mondtak, hogy majd Monzában nagyot ég a japán erőforrás. Egyelőre erről szó sincs, az új motor abszolút hozza az elvárt szintet.

Az időmérőn nem sok jóra számítanak, de a versenytempóban ott lehet a Red Bull-Honda


„A Ferrarik kifejezetten az egykörös tempóval kerültek az élre pénteken, mi pedig hosszabb etapok közben futottuk meg a leggyorsabb körünket, ami kevesebb, mint négy tizeddel marad el Charles Leclerc legjobbjától. A Spec-4-es Honda-motor úgy muzsikál, ahogy arra előzetesen számítottunk. A szárnyakon végzett módosítások szintén beválni látszanak, így egyelőre elégedettek lehetünk a Monzában látottakkal” – nyilatkozta Dr. Helmut Marko a Motorsport-total szaklapnak.

„Nem akarok konkrét számokba belemenni, hogy mennyit hoz pontosan az új motor, de látható a különbség. A kvalifikáción a Ferrari messze elöl lesz, de úgy gondolom, a futamon sokkal kevésbé emelkednek majd ki, ahogy azt Spában is láthattunk” – tette hozzá a főtanácsadó, aki azzal is elégedett, hogy a japán gyártó megbízhatósága a korábbi években látottakhoz képest kiemelkedően javult.

A csapatfőnök már egészen hosszú távokban gondolkodik a Hondával. „Jó munkát végeznek, jönnek az eredmények is végre, megvan a szándékuk is a 2020 utáni együttműködés folytatására. Mi ugyanígy gondoljuk, reméljük, hogy hosszabb távon szövetségben maradunk és ez mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel jár” – fogalmazott Christian Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: