DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ricciardo: Hogy maradhatott le Gasly ennyire?

A Red Bull korábbi pilótája végig sejtette, hogy Pierre Gasly nemigen győzi le idén Max Verstappent, de arra abszolút nem számított, hogy a francia ilyen látványosan lemarad. Nem is érti a dolgot.

Bemutatkozása óta nyilvánvaló, hogy Max Verstappen nagy tehetség. 2015-ben, alig tizenhét évesen debütálhatott a Toro Rossónál és az első pillanattól kezdve remek tempót diktált, bár bő egy évvel ezelőttig időnként megmagyarázhatatlan hibákat is elkövetett. Carlos Sainznál ugyan kissé gyorsabbnak bizonyult, de nem meggyőzően, a fiatal spanyol ugyanis szintén remek produkciót nyújtott újonc évében.

Két és fél esztendőn át a Red Bullon belül figyelhettük meg csatározását Daniel Ricciardóval, ahol szintén kis különbségek döntöttek a holland javára, leginkább az időmérő edzéseken vált egyre dominánsabbá Verstappen. A versenytempó tekintetében leginkább döntetlenre végeztek, a megbízhatóság eleinte az ausztrál javára billentette a mérleg nyelvét, utána azonban sokkal megfontoltabban kezdett vezetni csapattársa is, de alapvetően nem mondható ki, hogy Verstappen leradírozta volna bármelyik csapattársát is a pályáról.

Ricciardo nem érti Gasly gyengélkedését, amikor tavaly a Toro Rossóval jól ment


Idén viszont ez volt a helyzet a Red Bullnál, Pierre Gasly 6-8 tizedmásodperceket kapott folyamatosan Verstappentől, így nemigen tudott segíteni még stratégiailag sem akkor, amikor arra a csapatnak igazán szüksége lett volna, például a Hungaroringen. Többször kört is kapott a csapattárstól, nem látszott fejlődés a tempóján, így a bikáknak lépniük kellett, Belgiumtól Alex Albonnal kísérleteznek, bár még egy-két héttel korábban is folyamatosan arról beszélt a vezetőség, hogy év végéig nem változtatnak pilótafelállásukon, mégis megtették.

A 181 pont a 63-mal szemben rendkívül csekély. „Nincs könnyű helyzetben, mert valóban nagyon messze lemaradt Max mögött (Gasly). Egyrészt a Red Bull bizonyára boldog, hogy most már az első pole-pozíció is megszületett Magyarországon, másrészt viszont csalódottak, mivel tudják, hogy idén ennél már sokkal több pontot is szerezhettek volna” – ecsetelte véleményét Daniel Ricciardo a Crash.net szakoldal kérdésére.

„Fogalmam sincs, mi történt idén Pierre-rel, mert tavaly láthattuk, hogy a Toro Rossóval egészen szép eredményeket is elért, pedig az az autó egyértelműen gyengébb, mint a Red Bull. Úgyhogy nem értem. Csapattársként eléggé ismerem Maxet, nem is számoltam azzal, hogy Pierre megérkezik és rögtön le is győzi. Nem lepett meg, hogy Max gyorsabb volt nála, a köztük levő különbség viszont igen” – fogalmazott Ricciardo, aki szintén nem lehet boldog idei eredményei láttán, az ő esetében viszont sokkal inkább a Renault gyenge teljesítményének köszönhető az, hogy a dobogó közelébe sem kerülhet.

A Red Bullnál pedig adott a feladat Alexander Albon számára, hogy ne járjon úgy, mint elődje és igyekezzen sokkal jobb eredményeket elérni Gaslyhoz képest és idővel minél inkább csökkentse lemaradását Verstappenhez viszonyítva.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: