DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Marko és Horner végig mellébeszélt volna?

A Red Bull folyamatosan és egyértelműen azt mondogatta, év végéig nem változtatnak pilótafelállásukon, mégis megtették. Albon számára óriási lehetőség, de egyben nagy veszély is az előléptetés.

2017 őszén került a Toro Rosso istállóhoz Pierre Gasly és tavaly egészen szép eredményeket is tudott hozni a középmezőny hátuljára való autóval. A fiatal franciának ezekkel a villantásaival sikerült meggyőznie az anyacsapat vezetőségét, hogy a váratlanul távozó Daniel Ricciardo helyére őt ültessék be.

Bár egyértelmű volt, hogy Max Verstappen mellett nehéz dolga lesz, de ekkora különbségre senki nem számított. Gasly tizenkét futamon egyszer sem állt dobogóra, egy kivétellel közel sem került ehhez. Körönként látványos 6-8 tizedes lemaradásban volt és úgy is maradt a hollandhoz képest, aki több futamon is lekörözte csapattársát, ami nagyon rossz fényt vetett rá.

A nyári időszakban többször is szembesítették a bikák vezetőségét a pletykákkal, miszerint már az idény közben lecserélik Gaslyt (leginkább Danyiil Kvjat tűnt esélyesnek), de mindannyiszor csak egyértelmű cáfolat érkezett. Christian Horner és Helmut Marko is folyamatosan azt kommunikálta, hogy a francia helye év végéig biztos a Red Bullnál. Horner még a Magyar Nagydíj után is így nyilatkozott: „Változatlanul az a szándékunk, hogy az év végéig Gasly maradhat az autóban.” Ennek ellenére, alig egy héttel később Gasly kénytelen átadni a helyét Alex Albonnak, a francia pedig visszatér a Toro Rossóhoz. Vajon Horner és Marko végig tudták, hogy hamarosan megejtik a pilótacserét?

Belgiumban már felcserélődnek a színek a két pilótán


A Sky Sports F1 szakértője, Martin Brundle is elmondta véleményét a történtekről. „Együtt érzek Pierre-rel, de szerencsére továbbra is játékban maradt és a Formula-1-ben vezethet. Sok szerencsét kívánok Alex Albonnak, de minden eszközre és trükkre szüksége lesz a Formula-1-es pilóták repertoárjából, hogy túlélhessen Max Verstappen oroszlánbarlangjában. A következő időszakban sztárrá válhat, de ugyanúgy elviheti a kaszás is” – utalt az Albonra leselkedő veszélyre Brundle.

Az elmúlt években csak Max Verstappennek sikerült ilyen kevés tapasztalattal megállnia a helyét a Red Bullnál. Danyiil Kvjat után Pierre Gaslyt is visszaküldték a Toro Rossóhoz. A sors tréfája pedig, hogy az orosz most azzal a fiatal franciával kell, hogy megossza a fiókcsapat garázsát, aki annak idején Kvjat (akkor még úgy tűnt) végleges kirúgása után a helyére léphetett a Toro Rossónál 2017-ben. Most ő jutott a lefokozás sorsára…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: