DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton: Még nem dőlt el idén semmi

A szakemberek többsége ugyan biztosra veszi, hogy Lewis Hamilton innen már simán behúzza hatodik bajnoki címét, a Mercedes brit pilótája még tart a konkurenciától és nem érzi zsebben az elsőséget.

Az elmúlt öt esztendőben is folyamatosan (általában simán) az élen végző német gyári istálló álomszerű kezdést produkált idén a Formula-1-ben. A téli tesztek során a mezőnyben okosan megbújó Mercedes az első öt nagydíj mindegyikén kettős győzelmet aratott és azóta is szárnyal. Az első tizenkét futamból mindössze kettőt nem az Ezüst Nyilak nyertek.

A brit ász nyolcszor, csapattársa, Valtteri Bottas kétszer, míg a Red Bull-Hondával látványosan előretörő Max Verstappen szintén kétszer jutott a dobogó tetejére, ennek köszönhetően Hamilton előnye az összetettben hatvan pont felett jár, a konstruktőrök között pedig a Mercedes 150 egységnyi fórt gyűjtött már be, ami reálisan nézve behozhatatlan.

Az ötszörös világbajnok ugyanakkor figyelmeztet, nem engedhetik meg maguknak, hogy önelégülten üljenek a babérjaikon, győzelmeik során ugyanis többször is szerencséjük volt. „Tizenkettőből nyolcat megnyertem, de azért maradt hiányérzetem. Hogyan vesztettem el azt a négyet? Mi hiányzott a tökéletességhez azokon a hétvégéken?” – tette fel a költői kérdést Hamilton az Autosport szaklap hasábjain.

Hamilton szerint többször is szerencséjük volt a Ferrari ellen


„Jócskán akadtak olyan futamaink, ahol eléggé szerencsések voltunk, mert alapból a Ferrari gyorsabb volt. De néha egy csapathiba, néha pilótahiba szólt közbe, ami azzal járt, hogy végül nem sikerült nyerniük. Ilyen volt Baku és Bahrein is, ahol egyszer egy motorhiba ütötte fel fejét, utána pedig más okból vesztették el a győzelmet. Ez is mutatja, hogy elég közel járunk egymáshoz, semmi sem előre garantált.”

„A szezon második fele sokkal-sokkal nehezebb lehet, bár egyértelműen jó csomaggal rendelkezünk. Minden helyszínen nagyon oda kell tenni magunkat és látjuk a területeket, ahol fejlődnünk kell. A Ferrari csomagja szintén erős, bár látható, hogy eltérő aerodinamikai filozófiájuk nem minden pályán működik.” Ugyanakkor a Mercedes csapatfőnöke szerint Spában és Monzában is a Ferrari a fő esélyes.

„A Red Bull pedig nem tudom, mit változtatott az autóján, de kétségtelenül felzárkóztak, Honda-motorjuk pedig szintén óriási előrelépést hozott nekik” – mutatott rá Hamilton. Ha reálisan nézzük, a Mercedes és Lewis Hamilton is csak hatalmas balszerencse-sorozattal veszítheti el az idei elsőséget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: