DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Wolff nem akarja égetni George Russellt

A Mercedes csapatfőnöke magyarázatot adott arra, egyelőre miért nem merült fel bennük, hogy 2020-ban George Russellt ültetnék Lewis Hamilton mellé. Úgy vélik, az újonc brit csúnyán kikapna.

Bár az egész mezőnyben Russell az egyedüli, aki nem szerzett még pontot, ez egyáltalán nem meglepetés, látva a Williams idei, botrányosan gyenge produkcióját. Érdekesség, hogy csapaton belül az újonc brit döntő többségében látványosan legyőzi Robert Kubicát, mind az időmérőkön, mind a versenyeken, a Német Nagydíjon azonban mégis a lengyel végzett előrébb, a rengeteg kieső és az Alfa Romeók büntetése miatt pedig ez a tizedik helyet jelentette számára. Csak szeptember vége felé dől el, hogy meg is tarthatja-e egyetlen pontját (mivel akkor tárgyalják az Alfa fellebbezését).

Minden évben komoly találgatások zajlanak arról, ki lesz Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél, eddig mindkétszer meghosszabbították Valtteri Bottas szerződését. Erre most is van esélye, bár egyre több szakértő véli úgy, hogy a finn pilóta utóbbi hetekben nyújtott produkciója miatt mennie kell. Legkomolyabb riválisainak George Russellt és Esteban Ocont tartották, ám előbbit a Mercedes csapatfőnöke már egy ideje kihúzta a listáról.

Úgy gondolja, a húsz esztendős pilótának még sokat kell tanulnia, a világbajnok gárdánál pedig egyszerre túl nagy nyomás nehezedne rá a jelenlegi legeredményesebb versenyző oldalán. „Nem hiszem, hogy a Mercedesnél valakinek lehetősége van tanulni. Ha valaki olyan autóba kerül, amely futamgyőzelmekre képes, az rögtön óriási nyomást jelent.”

Russell a Hungaroringen messze erőn felül teljesített


„Úgy vélem, egészen rosszul sülhet el ez egy fiatal, tehetséges pilóta számára, aki később világbajnokká válhat, ha ilyen korán odadobják egy olyan versenyző mellé, aki generációjának legjobbja és hét éve együtt dolgozik velünk” – utalt az ötszörös világbajnok Lewis Hamiltonra Toto Wolff.

„Nem akarjuk égetni George-ot. Szerintem nem szabad ezzel nagyon sietni, ráadásul igyekszem tekintettel lenni a már megkötött szerződéseinkre is. Tudjuk, hogy milyen együttműködésünk van a Williamsszel, amely pont az a csapat, ahol nagyon sokat tanulhat.”

„Persze időnként előfordulnak kivételek, Max Verstappent nagyon korán a Toro Rossóhoz hozták, hogy kiküszöbölje hibáit, utána viszont még a Red Bullnál is jócskán hibázgatott. A vezetése és a személyisége is rengeteget fejlődött, például egyetlen rossz szót sem szólt a Hondára és a csapatára (az év elején), elkötelezett irántuk és szerintem abszolút ez a legjobb viselkedés egy versenyzőtől” – tette hozzá Wolff. Nico Rosberg egyébként petíciót indítana annak érdekében, hogy Fernando Alonsót szerződtesse a Mercedes Lewis Hamilton mellé, mert akkor a rajongók igazi, késhegyre menő csatákat láthatnának.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: