DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton csak ezredekkel Verstappen előtt

Rendkívül izgalmas kvalifikáció előtt állunk a Magyar Nagydíj szombati napján, a harmadik szabadedzésen Hamilton és Verstappen is megdöntötte a pályacsúcsot és a Ferrari sincs messze.

Az ág is húzza a mezőnyt egyelőre a Hungaroringen, a tegnapi két szabadedzésen az időjárás babrált ki a versenyzőkkel, ami miatt jóval kevesebbet lehettek pályán a tervezetthez képest, szombaton pedig a Formula-2-es betétfutamon olaj került az aszfaltra, így tíz perccel később hajthattak pályára a harmadik gyakorláson is.

Az első tíz percet ma is elvesztették a pilóták a takarítási munkák miatt


Végül 12:10-kor megkapták a zöld jelzést, bár az ötös kanyar környékén rendkívül csúszós maradt a semlegesítő por miatt a pálya, aki átment rajta, azt hatalmas porfelhő követte. A kiesett idő miatt persze elég intenzív munkába kezdtek a pilóták a maradék ötven percben. Az első percekben a két McLaren, majd Sebastian Vettel és Charles Leclerc diktálta a tempót 

A Mercedesek csak az edzés felénél kezdtek éledezni, látszott, hogy a kör első részében inkább a vörös autók, a másodikban az Ezüst Nyilak bizonyultak gyorsabbnak, fél egyig Max Verstappennek nem volt mért ideje. Hamilton éppen félidőnél törte meg a Scuderia uralmát, átvette a vezetést, nem sokkal ezután Bottas is felzárkózott mögé másodiknak. Néhány perc múlva Max Verstappen úgy került a lista elejére, hogy egyik szektorban sem bizonyult a leggyorsabbnak, de remek átlagot produkált.

Az utolsó húsz perc kezdetén megkezdődött a tűzijáték, Max Verstappen, Charles Leclerc, Valtteri Bottas és Lewis Hamilton is megfutotta a legjobb időt, végül a brit maradt elöl, a Red Bull hollandja viszont még egy gyorskörre elment és bő egy tizedes hátránnyal bejött másodiknak. Charles Leclerc nem sokkal később válaszolt neki és átvette a második pozíciót. A Ferrari látványosan jobb volt mindenkinél az első szektorban, ám még látványosabb (akár fél másodperces) lemaradást szedett össze az utolsóban. Lehet, hogy beválnak a vörösök új fejlesztései, de a lassú kanyarokban rengeteget kapnak a Mercedestől és a Red Bulltól is.

Egy tizeden belül a három élmenő az időmérő előtt

A ritmust nem találó Sebastian Vettel elé még Lando Norris is befért a McLarennel, a hajrát pedig Max Verstappen körrekordja nyitotta, két és fél tizedet adott Hamiltonnak, de érezhető volt, hogy még sok élmenőnek szintén maradt a tarsolyában. Vettel rögtön be is jött másodiknak, Bottas pedig feltartás áldozata lett, egy biztató körének lőttek. Feltűnő volt végig a két gyári Renault és a két Racing Point gyengélkedése.

Ahhoz képest, hogy csak szabadedzés volt, kifejezetten nagy izgalmakat tartogatott a csonka, alig ötven perces gyakorlás. Lewis Hamiltonnak még volt egy tölténye, szűk egy perccel a vége előtt tizenhárom ezreddel átvette az első helyet. Az első három helyen egy Mercedes, egy Red Bull és egy Ferrari végzett, de azt érezhettük, hogy mindnyájukban maradt még tartalék. Valószínűleg az időmérő edzés is hasonlóan izgalmas lehet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: