DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Norris önhibáján kívül bukott pontokat

Hiába vezetett hazai közönség előtt is kiválóan a brit újonc, a rosszul megválasztott stratégia ugyanúgy kiszúrt vele, mint Valtteri Bottasszal. Végül még a pontszerző helyekről is lecsúszott.

Szombathoz képest teljesen megfordult a McLaren-Renault-pilóták szerencséje. Az időmérő edzés Carlos Sainz számára alakult katasztrofálisan a 13. rajthellyel, míg Lando Norris elégedetten dörzsölhette a tenyerét a nyolcadik rajtkockával. A kissé kaotikusra sikeredő futamon teljesen megfordult a helyzet, Sainz hatodik lett, Norris csak tizenegyedik, mivel stratégiailag rosszul döntöttek az istállónál, ami a brit versenyzőt illeti.

Pedig a rajt után egészen remekül néztek ki még a dolgok, Norris az első körben sikeresen megelőzte Daniel Ricciardo Renault-ját. Kétkiállásos stratégiát gondoltak ki a wokingiak, először a 13. körben kapott új, közepes keveréket, de a biztonsági autós időszakban úgy határoztak, ne jöjjön ki második kerékcseréjére.

A McLaren nem cserélt kereket Norrisnál a biztonsági autós időszakban, hiba volt


Ugyanez történt egyébként Valtteri Bottasszal, akinek ez a győzelmébe került, Norrisnak pedig egy erős pontszerző helyébe. „Rossz döntést hoztunk, mialatt bent volt a Safety Car. Nem álltunk ki a bokszba, amikor kellett volna. Nem kockáztatni akartunk, hanem úgy véltük, a többiek a végén majd ugyanúgy lemaradnak, mint Alex Albon, de nem így történt” – magyarázta Lando Norris, aki végül több, mint húsz másodperccel (és öt helyezéssel) Carlos Sainz mögött érkezett célba, pedig a rajtnál még a spanyol volt öt hellyel hátrébb.

„Igen, egyértelműen hibás volt a stratégiánk, de ez olyasvalami, amit nagyon nehéz előre tudni, amikor a döntést meghozzuk. Természetesen továbbra is kiállok a csapat mellett, semmit nem tettek rosszul, egyszerűen rosszul mértük fel a helyzetet. Úgy érzem, megtettem a maximumot, ami csak lehetséges volt, de nyilván nem így akartam szerepelni hazai futamomon. Így is élveztem ezt a hétvégét és alig várom, hogy jövőre újra visszatérjünk ide” – fogalmazott Norris.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: