DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Katasztrófába” torkollott Sainz szombatja

A McLaren spanyolján is kifogtak a trükkös silverstone-i körülmények, de a Q2-es kiesés ellenére is bízik a vasárnapi felzárkózásban, ahogy F1-es csapattársa, Lando Norris is jó szereplést remél.

Az egész hétvégén furcsa körülmények fogadják a Formula-1-es mezőnyt Silverstone-ban: részben az új aszfalt, részben pedig a folyamatosan változó szél miatt kiszámíthatatlan, hogy épp milyen állapotban van a pálya. Erre fázott rá Carlos Sainz is, aki az általános tendenciával ellentétben nem tudott gyorsulni a szombati időmérő előrehaladtával, így már a Q2-ben kiesett. A McLaren 13. helyre kvalifikáló spanyolja a kvalifikáció utáni sajtótájékoztatóján – amelyen a Formula.hu is részt vett – így beszélt a történtekről:

„Ez egyelőre egy eléggé nehéz hétvége számomra, nem igazán érzem az autó hátulját. Mindezek ellenére a Q1 biztató volt, úgy éreztem, jó időmérőt teljesíthetünk, aztán viszont egyre lassabb lettem minden egyes gumiszettel. Az első szetten 1:26,2-es kört futottam, aztán 1:26,3-at, 1:26,5-öt és így tovább, vagyis folyamatosan lassultunk anélkül, hogy tudnánk ennek az okát. Tudtam, hogy kemény lesz, és végül katasztrofálisan alakult.”

A szokatlan lassulásról és a vasárnapi esélyek kapcsán így vélekedett Sainz: „Általában fél másodpercet gyorsulunk a Q1-ről a Q2-re, de nekem sikerült fél másodpercet lassulnom. Nehéz ezt megmagyarázni, de nem lepődtünk meg, mert egyértelműen trükkösnek éreztük a körülményeket. Meg kell találnunk az okokat. A vasárnap jobban alakulhat, de ma nyilvánvalóan nem vagyok elégedett. Ki kell elemeznünk, miért vált katasztrófává ez a nap amiatt, hogy ennyit változott az autó egyensúlya az időmérő alatt – viszont tudjuk, hogy a futam érdekes lehet, és esélyünk lehet a felzárkózásra.”

Mindeközben a csapattárs Lando Norris újoncéve során már hetedszer verekedte be magát a Q3-ba, ahol végül nyolcadikként zárt, s bár ezzel elégedett volt, a fiatal brit dolgát is megnehezítették a körülmények: „A szél roppant trükkössé tette a helyzetet. Azt hiszem, a Q1-ben futottam meg a legjobbamat, amit aztán nem is tudtam megismételni. Jó kör volt, de úgy tűnt, a szél is jobban kedvez kicsit nekünk. Úgy vélem, valamikor félúton vagy a Q1 és a Q2 között változott meg a szélirány, s ezután kicsit jobban küszködtem az autóval, és nem tudtam annyit javítani, mint a többiek. Ilyen szempontból kissé frusztráló ez, ugyanakkor a nyolcadik helynek örülök, és jó móka itt vezetni Silverstone-ban, főleg az időmérőn.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: