DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton nyert, Vettel öklelt a Brit Nagydíjon

Bár egyszer pár kanyar erejéig a pályán is megelőzte Valtteri Bottast, végül egy számára jókor érkező biztonsági autó adta át végleg a Brit Nagydíj első helyét Lewis Hamiltonnak. Leclerc lett még dobogós, miután Vettel megtorpedózta Verstappent.

Sűrű felhők alatt, de száraz időben kezdődött a Brit Nagydíj, amelyen rajtjánál a három nagycsapat által elfoglalt első három sorra szegeződött szinte minden figyelem. Charles Leclerc annak reményében állt fel a rajtrács 3. helyére, hogy lágy keverékű gumijaival el tudja kapni az első sorból a közepeseken induló Mercedeseket, ezen terve azonban nem jött be. A vezetés sorsát a két Ezüst Nyíl döntötte el egymás között, és bár az első kanyarban a pole-ból induló Bottas maradt az élen, Hamilton nem tágított mögüle, komoly nyomást helyezett csapattársára, és a páros hamarosan csatába is bonyolódott egymással. A 4. körben Hamilton el tudott menni a keményen védekező, de egy alkalommal az ideális ívről lesodródó finn mellett, aki azonban a következő egyenes végén vissza tudott bújni az élre a belső íven, Hamilton pedig ezt követően nem forszírozta a csatát.

start_1



Mögöttük a Ferrarik és a Red Bullok fonódtak egymásba, négyes csatájuk az egész délutánt meghatározta. Leclerc megőrizte a 3. helyet az első bokszkiállásokig, Pierre Gasly azonban egy idő után utat talált Sebastian Vettel mellett az 5. pozícióért.

A 19. körben Antonio Giovinazzi kicsúszása, és a kavicságyban ragadt autó eltávolítása miatt a pályára hívott biztonsági autó forgatta fel az állást. Bottas ugyanis ekkorra már elvégezte első kiállását, és ismét közepes keverékeket kapott, Hamilton azonban várt még pár kört, és végül kapóra jött számára a safety car: ő már kemény gumikat kapott, így nem is kellett többször cserélnie, ráadásul a mezőny kényszerű lassítása révén már Bottas elé, az élre állhatott vissza, csapattársának taktikai hátránya pedig végleg el is döntötte közöttük a csatát.

A mögöttük álló négyesben azonban tovább pezsegtek az események. Verstappen a bokszban a Red Bull gyorsabb kerékcseréjének köszönhetően először megelőzte Leclerc-t, amikor ők ketten egyszerre álltak ki, ám a kivezető körben hibázott a holland, így visszakerült a pozíció a monacóihoz. Vettel ugyanúgy profitált, megspórolt egy kerékcserét a biztonsági autó által, mint Hamiltont, így az újraindításkor a 3. helyen találta magát. A négyesből azonban továbbra is Verstappen mutatta a legjobb tempót, aki a verseny utolsó harmadában felkapaszkodott a németre és sikeresen kivitelezte is az előzési manővert. Összecsapásuk azonban csak ezt követően érte el a csúcspontot, a következő egyenes féktávjánál Vettel elmérte a kettőjük közötti távolságot, későre hagyta a fékezést és hátulról belerohant a hollandba. A német járt rosszabbul, szárnycserére kényszerült és 10 másodperces büntetést is kapott, így a pontzónán kívül, csak a 15. helyen ért célba, Verstappen autója azonban csodával határos módon alig veszített tempójából, és célba tudott érni az 5. helyen, Hamilton, Bottas, Leclerc és Gasly mögött. Pontszerzőként végzett még Sainz, Ricciardo, Raikkönen, Kvjat és Hülkenberg, míg a verseny a Haas számára alakult igazán tragikusan, hiszen mindkét autójával fel kellett adnia a futamot, miután Romain Grosjean és Kevis Magnussen az első körben összekoccant.

Hamilton 6. silverstone-i győzelmével a Brit Nagydíjak történetének legeredményesebb pilótájává vált. Uralmát nyomatékosítva az utolsó körben, 32 körön át használt kemény gumikon megfutotta a verseny leggyorsabb körét is, így nyolc további ponttal lógott el Bottastól a tabellán, előnye így már 39 egység.

f1-silverstone-sunday-999

 

A Brit Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő/Hátrány Kör
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:21:08.452 52
2 Valtteri Bottas Mercedes 24.928 52
3 Charles Leclerc Ferrari 30.117 52
4 Pierre Gasly Red Bull-Honda 34.692 52
5 Max Verstappen Red Bull-Honda 39.458 52
6 Carlos Sainz McLaren-Renault 53.639 52
7 Daniel Ricciardo Renault 54.401 52
8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo-Ferrari 1:05.540 52
9 Daniil Kvyat Toro Rosso-Honda 1:06.720 52
10 Nico Hülkenberg Renault 1:12.733 52
11 Lando Norris McLaren-Renault 1:14.281 52
12 Alexander Albon Toro Rosso-Honda 1:15.617 52
13 Lance Stroll Racing Point-Mercedes 1:21.086 52
14 George Russell Williams-Mercedes 1 kör 51
15 Sebastian Vettel Ferrari 1 kör 51
16 Robert Kubica Williams-Mercedes 1 kör 51
17 Sergio Pérez Racing Point-Mercedes 1 kör 51
- Antonio Giovinazzi Alfa Romeo-Ferrari - 18
- Romain Grosjean Haas-Ferrari - 9
- Kevin Magnussen Haas-Ferrari - 6
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: