DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Honda először győzött 2006 óta

Két évvel ezelőtt kinevették a japán gyártót, most futamgyőzelmet aratott Ausztriában. A Honda rendkívül boldog, de úgy véli, ez még csak a kezdet. A fejlődésben nagy szerepet játszott a Toro Rosso is.

Nagyon messzire kell visszamennünk, hogy a Honda utolsó győzelmére rábukkanjunk a Formula-1-ben, 2006-ban Jenson Button éppen a Hungaroringen haladt át elsőként a célvonalon. 2015-ös visszatérése óta a japán gyártó rendkívül sokat szenvedett a hibridmotorokkal, de az éveken át tartó szenvedés ellenére sem adta fel, keményen dolgozott és ez végül vasárnap, az Osztrák Nagydíjon meghozta gyümölcsét.

Bár majdnem este nyolc óráig kétséges maradt Max Verstappen sikere, mivel Charles Leclerc elleni manővere vizsgálat alatt állt, végül a versenybíróság úgy határozott, a holland megtarthatja első helyét. Az első három évad sikertelensége után fennállt a veszélye, hogy a japán gyártó körön kívülre kerül és senki nem akar szerződést kötni vele, végül a Toro Rosso nyújtott segítő kezet.

Az utolsó győzelem Jenson Buttonnal 2006-ban


Az utóbbi másfél évben kitűnően felzárkózott a Honda, a gyártó F1-es technikai igazgatója is rendkívül boldog a győzelem miatt. „Rengeteg idő és kemény munka kellett, hogy elérjük ezt a sikert. Nagyon sokat tanultunk az elmúlt években, mielőtt elkezdtünk volna együtt dolgozni a Red Bull-lal. Nagyon boldogok vagyunk, hogy nyertünk, de ez a nap még csak az első lépés volt” – tekintett előre optimistán az ünnepi hangulatban nyilatkozó Toyoharu Tanabe.

„Tovább folytatjuk ugyanezt a kemény munkát a szezon végéig, valamint a következő évben is. Marko kérése a nagyobb kockázatvállalásra? Mi mérnökök vagyunk, ismerjük a határokat. Általában a teljesítményt mindig a felső határig toljuk ki.”

„Mindenkinek szeretném megköszönni az erőfeszítéseit Japánban és az Egyesült Királyságban is, akik szakadatlanul az erőforrás fejlesztésén dolgoztak, végül csak megcsináltuk. A hibridérában aratott első győzelmünk, 2006 óta az első siker a gyártó számára. Óriási köszönet Max Verstappennek a fantasztikus vezetésért, illetve a Red Bull Racingnek is, hogy ilyen kiváló autót bocsátott rendelkezésére.”

Tegnap a Red Bull-lal is sikerült felérni a csúcsra

„Semmiképpen nem szabad elfelejtenünk a Toro Rosso odaadó, fontos munkáját, az ő segítségükkel sikerült tavaly visszatalálnunk a helyes útra. A Honda nem egyedül érte el ezt a sikert. 2015-ben tértünk vissza, de ez most olyan, mint egy új kezdet. Most egy kicsit mi is ünnepelünk még, utána azonban visszatérünk és ismét belevetjük magunkat a munkába, mert továbbra is faragnunk kell a leggyorsabb istállókhoz képest látott lemaradásunkon” – értékelt reálisan és sportszerűen a japán szakember.

Azért, ha őszintén belegondolunk, két évvel ezelőtt nem sok pénzt tettünk volna arra, hogy 2019 júniusában a Honda futamgyőzelmet ünnepelhet. Vajon idén összejöhet a Red Bullnak egy-egy újabb első helyezés is?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: