DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Villeneuve: Lehetetlen legyőzni a Mercedest

Az 1997-es világbajnok nem csupán az idei évre gondolt, hanem a komplett hibridérára. Jacques Villeneuve szerint, ha a 2021-es szabályváltozások nem lesznek drasztikusak, folytatódik az uralom.

A kanadaiak egyetlen Formula-1-es világbajnoka nem látja túl fényesnek a száguldó cirkusz jelenét és jövőjét sem. Úgy gondolja, a 2014-es változások hosszú időre bebetonozták a német gyártó fölényét, ám ez már annyira régóta tart, hogy rettentően káros a sportágnak. Ha a tervezett, hatalmas szabályváltozásokat túlzottan felhígítják, akkor még sokkal hosszabbra is nyúlhat.

Amióta 2014-ben megérkeztek a V6-os hibridmotorok az F1-be, a Mercedes az év végén makulátlan mérleget képes felmutatni, öt éve zsinórban az egyéni és a gyártói világbajnoki címet is bezsebelte és látva az eddigi évet, kijelenthető, hogy óriási esélye van zsinórban hatodszor is diadalmaskodni, talán még fölényesebben, mint az elmúlt két évadban.

A Mercedes további győzelmeire számít Jacques Villeneuve


Küszöbön áll tehát zsinórban a hatodik duplázás, a gyártók bajnokságában például máris 118 pontos fórban a német gyártó, pedig még csak hat versenyhétvége telt el. A Liberty Media régóta hangoztatja, hogy 2021-ben alaposan megkeverednek a kártyák az új szabályozással. Villeneuve azonban figyelmeztet, ha ezek nem lesznek elég drasztikusak, akkor az csak annyit eredményez, hogy a Mercedes győzelmi sorozata jóval hosszabbra nyúlik.

„Ez egyszerűen szörnyű a Formula-1 számára, mert annyira régóta tart már. Igazából az az ember, aki megalkotta a Mercedes csodamotorját, két évvel korában még a Ferrarinál dolgozott. Úgyhogy ez akár az olasz istállóval is történhetne, ami most zajlik” – mutatott rá a németek fölényére az 1997-es világbajnok.

„Gyakorlatilag teljességgel lehetetlen, hogy a Mercedest a jelenlegi szabályozás keretein belül le lehessen győzni” – fogalmazott Villeneuve. Tény, hogy az elmúlt két év kiemelkedő teljesítménye után a Ferrari ismét visszaesett, a Mercedes diadalmenetére jelenleg senki nem veszélyes, főleg, hogy Kanadában már Hamiltonék is bevetik új motorjukat, aminek teljesítménye a hírek szerint átlépi az 1000 lóerőt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: