DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Erős Norris, áldozat Russell - így alakul az F1 újoncainak szezonja

Bár 2017-ben beugróként teljesített már két versenyt a sérült Pascal Wehrlein helyén, Antonio Giovinazzi csak most, két évvel később kezdhette meg első teljes szezonját a Formula-1-ben. Rajta kívül még három olyan versenyző van, akik hasonló cipőben járnak, nézzük, hogy alakult ennek a négy versenyzőnek az újoncéve az eddig eltelt hat futam alapján!

Lando Norris – akitől sokat vártak: És aki ezeknek az elvárásoknak egyelőre meg is felel. A fiatal angol sokáig úgy ment át a nevelőszériák mezőnyén, mint kés a vajon, és bár tavaly az F2-ben nem sikerült nyernie, igazi zsenikaliberként tartották számon már érkezése előtt is. Hiába volt a viszonylag kevéssé kiegyensúlyozott teljesítmény, a McLaren lapot húzott 19-re, és felemelte pártfogoltját a juniorprogramjából az F1-es csapat ülésébe.

A wokingiak nem is mondhatni, hogy mellélőttek volna a választással, hiszen Norris már a szezon második futamán, Bahreinben hozott egy hatodik helyet az istállónak, majd két futammal később, Azerbajdzsánban szintén jó eredményt ért el nyolcadik helyével. Igazi újoncszezon az övé hibákkal és egy jó adag pechhel, de egyelőre ő áll a legjobban az újoncok közül.

00119008_726



Alexander Albon – a meglepetés: A thai-brit versenyző Alexander Albon sokáig úgy készült, hogy neki úgysem lesz helye az F1-ben, már le is szerződött a Formula-E-ben vitézkedő Nissan csapatához. Mivel azonban vészesen közeledett a szezon, a Toro Rosso pedig a két autójába a távozó Pierre Gasly és a kipenderített Brendon Hartley helyére csak egy embert talált Danyiil Kvjat személyében, kézenfekvő volt a korábbi Red Bull-junior, az utóbbi időben kicsit elengedett Alexander Albon.

Miután a hivatalos részt lemeccselték a Nissannal és kivásárolták őt a szerződéséből, Albon jött, látott, és 2019 talán legpozitívabban meglepő futamait hozta a Toro Rossóban: Bahreinben kilencedik, Kínában tizedik, legutóbb Monacóban pedig nyolcadik lett, a nála jóval nagyobb rutinnal rendelkező Kvjat pedig csak két ponttal van előtte összetettben.

00119008_793

Antonio Giovinazzi – akinek nehezen indul: Az akkor még Sauber néven futó istállóban 2017-ben Antonio Giovinazzi rögtön úgy kezdett, hogy a sérült Pascal Wehrleint kellett helyettesítenie az év első két futamán. Elsőre nem is ment rosszul, Ausztráliában kevés hiányzott a pontszerzéshez, majd Kínában kiesett.

Az év hátralévő részében, valamint 2018-ban tesztpilótaként tevékenykedett, mígnem 2019-ben megkapta a lehetőséget teljes szezonra is, a Saubert felvásárló Alfa Romeónál. Az olasznál vannak biztató jelek, Bahreinben például 11., Azerbajdzsánban pedig 12. lett, de egyelőre valami még hiányzik az első pontszerzéshez, és a Ferrari-nevelt nem tud felnőni a rutinos csapattárshoz, Kimi Raikkönenhez.

00119008_828

George Russell – a körülmények áldozata: Miután tavaly stabilabb teljesítményt nyújtott országos hírű riválisánál, Lando Norrisnál és bajnok lett az F2-ben, az ő útját egyengető Mercedes mindenképp helyet akart csinálni George Russellnek az F1-ben.

Csinált is, de csak a Williamsben jutott neki hely, ami idén reménytelenül a mezőny leggyengébb autója. Na de mit tud csinálni ilyenkor az egyszeri újonc? Agyonveri a csapattársát. A súlyos kézsérülés után rengeteget kihagyó Robert Kubica a szezon első hat hétvégéjén nem volt ellenfél Russellnek, aki az időmérőket és a versenyeket tekintve is 6-0-ra vezet házon belül. Legalább ennyi, ha már a pontszerzésre nincs igazi esélye.

00119007_814

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: