DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Steiner: A versenybíróknak el kéne olvasni végre a szabálykönyvet

A Haas csapatfőnöke kifakadt Pierre Gasly büntetésén, szerinte a versenybíróság a szabályokkal ellentétes büntetéseket osztogat, amiből rendre az amerikai istálló jön ki rosszabbul, Monacóban is.

Még az időmérő edzésen láthattuk, hogy kulcsfontosságú pillanatban tartotta fel a végül a Q3-ba bejutó Pierre Gasly a továbbjutásért küzdő Romain Grosjeant. A rutinos franciát nagymértékben akadályozta fiatal honfitársa, éppen gyorskörének közepén, ezzel alapvetően befolyásolva a végeredményt. Grosjean ezt rekordhosszúságú káromkodással díjazta a csapatrádión.

Az ötödik legjobb időt elérő Gaslyt a feltartás miatt három rajthelyes büntetéssel sújtották a stewardok, de ezzel is a nyolcadik rajtkockát szerezhette meg, miközben a pórul járt Haas-pilóta a 13. helyről kezdhette meg szenvedését Monacóban, ahol köztudottan szinte lehetetlen előzni. A versenyen az ötödik, illetve a tizedik helyen intették le őket.

Steiner szerint Gasly és Grosjean büntetése nem lehetett volna egyforma


Még Bahreinben történt egy hasonló incidens, amikor Romain Grosjean keveredett Lando Norris elé és feltartotta a fiatal britet. Viszont nem lett következménye a dolognak, mivel mindketten bejutottak a Q3-ba, mégis ugyanúgy három rajthelyes büntetésben részesült a francia és ez az, amit Günther Steiner nehezen emészt meg.

„Néhány versenybírónak el kellene végre olvasnia a szabálykönyvet. Romaint akkor nem is kellett volna büntetniük, mivel egyszerűen rossz helyen volt rossz időben. De a stewardok úgy gondolták, nekik meg kell büntetniük őt” – panaszkodott a Haas csapatfőnöke a Motorsport-total szaklapban.

„Az én szemszögemből nézve úgy látom, nem lehetett volna ugyanazt a büntetést kiróni, mivel a két szituáció merőben különbözött egymástól, az egyiknek lett következménye, a másiknak egyáltalán nem. Ráadásul Gasly manővere veszélyes volt, még a vak is láthatta” – magyarázta Steiner. Milyen érdekes az élet, Sergio Perez pedig a napokban éppen a másik Haas-pilótára, Kevin Magnussenre és kanyarlevágására panaszkodott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: