DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Perez: Ne lehessen már levágni a kanyart csak úgy

A rutinos mexikói pilótának elege lett abból, hogy az egyetlen lehetséges előzési ponton az elöl levő pilóta simán levágja a sikánt és marad elől, utólagos büntetés ide vagy oda és ez elég gyakori eset.

Több vitatott incidens is történt a szűk, előzésre gyakorlatilag alkalmatlan monacói pályán az idei évben. A Verstappen-Hamilton koccanást is egészen másképp ítélte meg a Red Bull, illetve a versenybíróság. Sokan a hollandot büntették volna, míg Helmut Marko szerint Hamilton csak piros, Niki Laudára emlékező sisakja miatt nem kapott büntetést.

Ennél sokkal durvább összeérést produkált Sergio Perez és Kevin Magnussen a verseny egy korábbi szakaszában. A Racing Point pilótája az alagút után belül bebújt a Haas mellé, a dán azonban (tőle nem szokatlan módon) durván ráhúzta a kormányt a már teljesen mellette levő pilótára. Magnussen levágta a kanyart, így Perez előtt maradt.

Perez már a dán mellett volt, koccantak, a dán átvágta a kanyart és maradt elől


Később ugyan a manőver miatt időbüntetéssel sújtották a dánt, de ez sovány vigasz Sergio Perez számára, mivel az előzés meghiúsulása és a további beragadás miatt jóval több időt vesztegetett el. Ezért változtatásokat sürget a pálya vonalvezetésének megváltoztatásával kapcsolatban, hogy ne érje meg senkinek levágni a sikánt.

„Nagy csalódást okoz az ilyen, Monacóban gyakran csak egyetlen egyszer nyílik valós lehetősége a pilótáknak az előzésre. Amikor pedig végre megtesszük, az elöl haladó egyszerűen átvágja a sikánt, tökéletesen tisztában van azzal, hogy ott vagyunk mellettük, utána pedig talán nem is lesz több esély az előzésre” – füstölgött Sergio Perez, akinek szintén csak kára származott abból, hogy vetélytársa mögött maradt.

„Ez egyértelműen egy olyan dolog, amiről beszélnünk kellene. Ha az elöl levő autó szemszögéből nézzük, ő pedig egyszerűen nem tud hova menni, ha mégis helyet akarna adni. A kanyart levágók több időt kellene, hogy elveszítsenek, mielőtt visszatérhetnek. Úgy vélem, el kellene helyezni egy kis sikánt a kanyarlevágásnál, hogy komolyabb időveszteséggel tudjanak csak visszajönni. Ezt a következő versenyeken át kéne gondolnunk” – tette hozzá a tapasztalt mexikói, aki végül tizenkettedikként végzett, a vétkesnek ítélt Kevin Magnussen pedig csak tizennegyedikként.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: