DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Lesz király a csendes köznemesből?

A jófiúk csak másodhegedűsök lehetnek a Formula-1 íratlan szabályai szerint. Célba ér-e valaha Valtteri Bottas? Mi kell a győzelemhez? A finn F1-szakértők szerint a siker útjai kifürkészhetők.

Amíg a finn autóversenyzőről, Kimi Räikkönenről jégszilárdan egyértelmű és markáns kép él a fejünkben, amit tetteivel, hozzászólásaival vagy épp hallgatásaival mindig meg is erősít, addig a másik finn pilóta, Valtteri Bottas összetettebb, kiismerhetetlenebb figurája az F1-nek. Úgy tűnik, a sikerért többet kell dolgoznia, mint másoknak, a szerencse pedig általában csak kerülgeti.

Nem tipikus sztáralkat, hanem csendes és fegyelmezett versenyző. Van, aki épp ezért kedveli, vagy épp emiatt nem igazán rajong érte. Bottas mindössze egy káromkodást ejtett ki a száján F1-pilótaként, egyetlen fotón játszotta el a rosszfiút. Ez a szerep azonban nem rá lett szabva, meg amúgy is van már elég képviselője.

A finn Urheilulehti arra kereste a választ, hogy ki is Bottas valójában: vajon megváltozott-e az elmúlt évekhez képest egyetlen tél alatt, vagyis ő Bottas 2.0, vagy egyszerűen csak végre megtalálta igazi önmagát, és újra az, aki valójában mindig is volt? Hogyan lett Mr. Jófiúból, az időnként szinte életjeleket sem mutató csapatjátékosból káromkodó rosszfiú, aki győzni szeretne mindenáron? Hol van az a Bottas, aki, ha kell, az istállóutasításra lelassít és átadja szó nélkül az első helyet csapattársának, Hamiltonnak?

2018-ban még tökéletesen eljátszotta a másodhegedűs szerepet, ott állt Oroszországban a dobogó második lépcsőjén: „Bottas arcán nem volt csalódottság, düh vagy eltúlzott mosoly, és egyáltalán semmi. Az arca komoly volt, és a tekintete sem árulkodott semmiről.”



Valtteri Bottas 2013-ban kezdte meg F1-es pályafutását, amikor néhány tesztév után a Williams leszerződtette őt. „A nastolai (Nastola Bottas szülővárosa) nem nagy robajjal, hanem a maga csendes szerénységével lépett be az autósport királyi elitjébe: az első időszakban nem voltak szenzációk, az F1 nemeseire jellemző hangoskodások vagy megrázó meglepetések, csak egyenletes, megbízható teljesítmény.”

„A finn végül négy évet húzott le a Wiliamsnél. Ez alatt a négy év alatt Bottasból kiegyensúlyozott versenyző, kitűnő csapatjátékos lett, aki versenyről versenyre beért a célba. Mindezt tette úgy, hogy közben végig korrekt úriember maradt. Sok éven át jó kapcsolatot ápolt istállótársával, Felipe Massával is, habár a forróvérű brazil nem állt a legkönnyebb csapatárs hírében.”

Állítólag az is hozzájárult ahhoz, hogy Bottast 2017-ben a Mercedes kiválasztotta magának, hogy a finn ennyire kedves és kellemes emberként tartották számon. A német istállónak, aki korábban el volt foglalva Lewis Hamilton és Nico Rosberg hatalmi harcával, pont jól jött egy higgadt fej a csapatban.

„Ettől kezdve Valtteri Bottast úgy tartották számon a Formula-1-es körökben, mint Mr. Jófiút. Ő volt a kedves finn, akit mindenki szeret a nagy egók autósportjában. Sőt annyira rendes embernek gondolták, hogy a versenytársai is azt kívánták, hogy sikeres legyen.” Amikor Hamilton orra előtt 2017 áprilisában a finn Bahreinben megszerezte F1-karrierje első pole-pozícióját, maga Hamilton is az nyilatkozta, hogy a jó emberekkel jó dolgok történnek. Mindenki örült Valtteri nagy napjának.

„Mindenki tudja, hogy boldogulnak a kedves csapattagok a Formula-1-ben: az autóverseny királyi udvarában a jófiúk utolsóként érnek célba.” Ám mi történik, ha a kedves emberek egyre sikeresebbek lesznek, és már nem érik be a másodvonallal? Mi történik, ha az a versenyző, akit amiatt kritizáltak évekig, hogy túl hideg fejjel és íz nélkül vezet, észrevétlenül egyre jobb lesz?

2018-ban Bottas úgy tűnt, hogy végleg Hamilton fegyverhordozója marad, a Mercedes főnöke, Toto Wolff is ennek megfelelően nyilatkozott róla, szárnysegédnek titulálta a finnt.

„Az aranyos embereket könnyű szeretni” – fogalmaz az Urheilulehti. Aztán Bottas úgy döntött, ennek vége, mert a korrektség és a személyiségnélküliség nem visz előre. Egy F1 Insider-interjúban Bottas már így nyilatkozott: „Talán túlzottan jó voltam. Mindig csapatjátékos voltam, de mindennek van határa. Magamra is kell gondolnom. Csak egyetlenegy Formula-1-es pályafutásom van, ha ezt csak arra használom, hogy a csapattársaimnak segítsek, akkor soha nem érem el a céljaimat.”

Majd jött az év vége, Bottas hazament Finnországba, és új emberként tért vissza. Megszületett a Valtteri 2.0. A siker felé vezető út azonban kissé döcögős, és a többi F1-pilótának is vannak ambíciói.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: