DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A Mercedes még csak most kezd igazán fejleszteni

Az izgalmakra vágyóknak nem túl jó hír, hogy a Mercedes komoly aerodinamikai és motorfejlesztéseket tervez a közeljövőben. A hatalmas előny még nagyobbra nőhet a riválisokkal szemben.

Csúnyán elpáholta az évad eddig eltelt öt versenyhétvégéjén minden vetélytársát a német gyártó. Öt futamból öt kettős győzelem, ebből három bántóan simán született meg. Évekig a motorerő volt a Mercedes erőssége és a kanyarokban lehetett keresnivalója a Ferrarinak és a Red Bullnak. Idén már ilyen gond sincs a címvédő istállónál, így egyáltalán nem jelenthető ki, hogy akár Monacóban gyökeresen másképp alakulhat minden.

Már a Red Bull-Hondánál és a Ferrarinál is láthattuk az első, igazán komoly frissítési csomagot, mind az erőforrás, mind a karosszéria területén igyekeztek előrelépni. A bikáknál ez sikerült, a Ferrari azonban szinte semmivel nem jutott előrébb, emiatt pedig az olasz sajtó teljesen eltemette a vörös istálló esélyeit, erről bővebben ide kattintva olvashat.

A Mercedes dominanciáját az izgalmak elmaradása miatt sokan nem nézik jó szemmel, de lehet, hogy a különbség csak nőni fog. A csapatfőnök már tudja, milyen változtatások jönnek hamarosan. „Az erőforráson is igyekszünk javítani, az idei kettes számú motorunkon néhány remek frissítést végzünk” – nyilatkozta Toto Wolff a Motorsport.com szakoldal hasábjain.

A Mercedes egyelőre tarol 2019-ben és tovább javulhat


„Van néhány jó ötletünk arra is, hogy a karosszériából a jelenleginél is jobb teljesítményt sajtoljunk ki. Még csak öt versenyhétvégén vagyunk túl, az új szabályok miatt pedig még rengeteg potenciál rejlik az autóban, amit elő kell varázsolnunk.”

„Pontosan ezért választottuk ezt az utat, éreztük, hogy az általunk választott első vezetőszárny koncepciójában több lehetőség van, bár megvolt a veszélye, hogy rövid távon kicsit szenvedni fogunk. A riválisok gyengesége? Mindkét csapat (Ferrari és Red Bull) rendelkezik a megfelelő forrásokkal, aminek segítségével könnyedén visszavághatnak nekünk. Barcelonában rettentő erősek voltunk, de időnként hullámzó a teljesítményünk.”

„Ha Monacóban a Ferrari erős hétvégével jelentkezne, mindenki azt mondaná, hogy megállították a Mercedest és vége a dominanciánknak” – figyelmeztetett Toto Wolff csapatfőnök. Az első barcelonai tesztnapon mindenesetre ismét a Mercedes villogott, Valtteri Bottas közel másfél másodpercet vert Charles Leclerc Ferrarijára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: