DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Elromlott a Honda, motorcserék a Red Bullnál

A Spanyol Nagydíj első szabadedzésén Max Verstappen erőforrásánál olajszivárgást észleltek, így a tervezettnél korábban voltak kénytelenek új motort szerelni a Red Bullba, de a Honda nem aggódik.

Az idei év egyelőre nem a japán gyártó motorhibáiról szól, Barcelonában azonban Max Verstappennél elszállt az erőforrás már az első szabadedzésen. Öröm az ürömben, hogy a pénteki edzésnapra a korábbi, első specifikációs, már sokat futott egységet kapta a két Red Bull, amit szombatra egyébként is kicseréltek volna a frissebb variánsra.

Ezzel a motorral teljesítette Max Verstappen és Pierre Gasly az első három versenyhétvégét, Bakuban viszont már az új, Spec-2 kódnévvel ellátott, fejlesztett verziót használták a pilóták. Pénteken még a régi motorral terveztek, a franciánál sikerült is végigvinni mindkét szabadedzést, Verstappennél viszont nem.

Kicsit előbb kellett a Hondának motort cserélnie Verstappennél


Az FP1 végén olajszivárgást észleltek a mérnökök az erőforrásnál, ami szerintük komolyabb meghibásodásra utal, így nem kockáztattak, már a második edzés előtt kivették a régi motort és a csak szombattól bevetni tervezett újabbat szerelték a helyére. A művelet természetesen nem jár rajtbüntetéssel, mivel mindkét egység használatban volt már korábban.

„Az első edzés alatt jelentkező olajszivárgás miatt kényszerültünk kicserélni Max (Verstappen) autójában az erőforrást. Az FP1-et mindkét Red Bull az első specifikációs motorral kezdte meg, úgy terveztük, hogy a nap végén, este cseréljük csak ki a motorokat a Spec-2-esre” – ismerte el Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es főnöke.

„Max motorcseréje így egy szabadedzéssel korábban történt, mint ahogy szerettük volna. Pierre az egész napot végighúzta a régi erőforrással, de holnapra neki is az új lesz az autóban, ahogy eredetileg is terveztük. Hogy mi okozta az olajszivárgást, majd a további vizsgálatok fogják megállapítani” – magyarázta a japán szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: