DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Verstappen: Vettel nem mágikus pilóta

Bármennyire is négyszeres világbajnok, Max Verstappen sosem tartotta Sebastian Vettelt varázslatosan jónak, amit szerinte Daniel Ricciardo és Charles Leclerc elleni szenvedése is bizonyít.

Volt időszak, amikor Sebastian Vettelt legyőzhetetlennek tartották a száguldó cirkuszban. 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnoki címet szerzett a Red Bull-lal, ebből a másodikat és a negyediket imponáló magabiztossággal. Igaz, sokan már akkor is inkább a zseniális versenyautó érdemének tulajdonították a négy elsőséget, mint a németnek. Jackie Stewart ugyanilyen okból kérdőjelezi meg Lewis Hamiltonnál is, hogy valóban jobb-e, mint fő riválisai, vagy csak a Mercedes csodálatos autójának köszönheti az utóbbi években aratott sikereit.

2014-ben megérkezett a hibridéra, a V6-os motorokkal pedig a Mercedes azonnal véget vetett a gyengébb Renault-motorral szerelt bikák győzelmi szériájának. A Mark Webber helyére érkező Daniel Ricciardo három versenyt is megnyert a Red Bull-Renault-val, míg Vettelnek egyet sem sikerült, a következő évet pedig már a Ferrarinál kezdte a négyszeres világbajnok, aki azóta csak a pénzdíjak tekintetében átlépte az 500 millió dolláros álomhatárt.

Verstappen szerint Vettel jó pilóta, de nem annyira kiemelkedő


2019-ben új fiatal csapattársa, Charles Leclerc okoz neki fejfájást, aki egyelőre stabilabbnak és gyorsabbnak tűnik, mint a rutinos társ. „Mindig is azt gondoltam, hogy Vettel jó pilóta, másként az ember nem nyerhet négy világbajnoki címet. Ugyanakkor sosem tartottam őt varázslatosnak” – mutatott rá Max Verstappen a La Gazzetta dello Sport című lapban.

„Részben azért, mert Daniel Ricciardo képes volt őt legyőzni a Red Bullnál, most pedig Leclerc megerősíti korábbi feltevésemet, mivel szintén igencsak megnehezíti a dolgát. Hogy tartok-e attól, hogy bármikor is egy csapatban versenyezzek Charles Leclerc-rel? Ha meglenne az esélyem arra, hogy csapattársakká váljunk, biztosan elfogadnám a kihívást” – fogalmazott Verstappen.

„Ugyanez érvényes Lewis Hamiltonra is, aki már öt világbajnoki címet nyert, de ez engem nem érdekel” – tette hozzá a holland, akiről az utóbbi hetekben elterjedt, hogy a Mercedes rendre próbálja magához csábítani a tehetséges fiatal pilótát, bár ezt később Toto Wolff határozottan igyekezett cáfolni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: