DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel túl az 500 milliós pénzdíjon

Még Lewis Hamiltonnál is többet keresett Sebastian Vettel a pénzdíjak tekintetében, átlépte a félmilliárd dollárt is. Több oka van annak, hogy kevesebb világbajnoki címe ellenére Hamilton előtt áll.

A Forbes magazin számításai szerint a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel több, mint 511 millió dollárnyi pénzdíjat vághatott zsebre eddigi Formula-1-es pályafutása során. Bár Lewis Hamilton fél évvel korábban kezdte karrierjét (2007-ben) és eggyel több világbajnoki címmel is rendelkezik, mégis a német jár előrébb a pénzdíjak tekintetében. 2018-ban még a fizetési listát is vezette, ám azóta Hamilton egy még jövedelmezőbb kontraktust kötött csapatával.

Ebben ugyanis az istállótól kapott fizetés nincs benne, ott Hamilton áll az élen, köszönhetően tavaly megkötött, igencsak zsíros új szerződésének a Mercedesszel. A Ferrari egyébként valamivel nagyobb százalékban részesül a csapatok által kapott összegből, ez is hozzájárul Vettel elsőségéhez.

Ne feledjük, hogy az emlékezetes „Spygate” kémkedési botrány eredményeképpen a McLarent konstruktőri szinten kizárták a 2007-es világbajnoki versengésből, így abban az évben pilótái sem részesültek plusz pénzben (Hamilton és Alonso).

Mindkettejüknek bőven van mit a tejbe aprítania


Vettel ráadásul összességében jobb százalékkal teljesített csapattársaihoz képest, mint Hamilton, teljes pályafutásukat figyelembe véve. A német eddigi csapatai pontjainak 56,8%-át szerezte, míg Hamiltonnál ez az arány 53,8%. Ezek összessége eredményezi azt, hogy a Forbes számításai szerint Vettel több, mint hatvan millióval vághatott többet zsebre, mint brit riválisa. Kimi Raikkönen is szépen termelt, közelíti a 400 milliót. A karrierjét 2015-ben kezdő Max Verstappen is átlépte már a 130 milliót.

A jelenlegi mezőny legtöbb pénzdíjat szerző pilótái:

Sebastian Vettel – 511,9 millió dollár
Lewis Hamilton – 449,6 millió
Kimi Raikkönen – 386,3 millió
Nico Hülkenberg – 250,9 millió
Sergio Perez – 232,1 millió

Daniel Ricciardo – 231,1 millió
Valtteri Bottas – 218,3 millió
Romain Grosjean – 200,9 millió
Robert Kubica – 154,7 millió
Max Verstappen – 132,5 millió

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: