DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Stewart megkérdőjelezi, hogy Hamilton lenne a legjobb

Bár a jelenlegi Formula-1-ben évek óta dominál és halmozza a győzelmeket Lewis Hamilton, ám Jackie Stewart szerint ebben hatalmas szerepe van fantasztikus autójának. A Mercedes segítette ehhez.

Jackie Stewart Skócia nemzeti hősévé vált, amikor fénykorában, 1969 és 1973 között összesen háromszor hódította el a világbajnoki címet a Formula-1-ben. A száguldó cirkusz jelenlegi mezőnyének legeredményesebb pilótája, Lewis Hamilton már ötnél jár és amilyen módon a Mercedes ismét jobbnak tűnik a riválisoknál, valószínűleg nem áll meg ennyinél.

Mivel azonban Hamilton csak a hibridéra beköszönte óta nyeri ilyen ütemben a futamokat, Jackie Stewart szerint megkérdőjelezhető, hogy valóban a brit ász lenne a legjobb ebben az évtizedben. A Jim Clark utáni időszak legjobb skót pilótája úgy véli, Hamilton rendkívül szerencsés, hogy éppen most lehet az Ezüst Nyilaknál.

Stewart szerint Hamilton győzelmeiben a Mercedesnek oroszlánrésze van


„A Mercedes elképesztő mennyiségű pénzt költ, már évekkel ezelőtt leigazolt egy sereg tehetséges mérnököt és specialistát. Többezer ember dolgozik nekik, hogy olyan versenyautót készítsen Hamiltonnak és Bottasnak újra és újra, amivel jelentősen gyorsabbak lehetnek a Ferrarinál és a többi riválisnál” – nyilatkozta Stewart a Mirror Sport című lapnak.

„Ezen változtatni kellene. Szükség lenne a Red Bullra és az igazi Ferrarira. A középmezőny istállói is fel kellene, hogy zárkózzanak, hogy valóban versenyképesek legyenek. A Mercedest egyelőre szinte lehetetlen utolérni, a pénzügyi támogatásuk valószínűleg magasan meghaladja a többi istállóét, köztük a Ferrariét és a Red Bullét is. Nem csak fantasztikus karosszériával rendelkeznek, de egy fantasztikus erőforrással is.”

„Lewis elképesztően szerencsés fickó, hogy ebben a pozícióban lehet és ilyen hatalmas támogatást kap. Amit ő tett, annyi, hogy a legmegfelelőbb időben igazolt át a Mercedeshez. Természetesen nagyon jó versenyző, de vajon jobb, mint Sebastian Vettel? Vagy van egyáltalán olyan jó, mint Fernando Alonso, Alain Prost, Jim Clark, Ayrton Senna, Schumacher vagy Stewart voltak? Ki tudja? Ezt nem tudjuk megítélni” – fogalmazott a háromszoros világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: