DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nem a levegőbe beszélt a Honda

A téli szünet során rengeteg nyilatkozat született arról, hogy a Honda-motor nagy előrelépést könyvelhetett el. Ezt Max Verstappen élesben is bizonyította Ausztráliában egy kiváló harmadik hellyel.

Alighanem nem sokan hittük volna a szezonnyitó előtt, hogy a Red Bull-Honda frissnek mondható szövetsége ilyen erős hétvégét produkál Max Verstappennel a volánnál. Az időmérőn már legyőzte az egyik Ferrarit, majd a versenyen Sebastian Vettelt is megelőzte. Még a második helyre is esély kínálkozott, ám hiába érte kétszer is utol a holland pilóta Lewis Hamiltont, igazi előzésre nem nyílt esély.

Így is nagyon elégedett lehet a Red Bull és pilótája is, mivel a motor egész hétvégén tökéletesen működött, erősnek tűnt és egy remek dobogóval kezdhette a szezont egy olyan pályán, ami évek óta nem igazán fekszik az energiaitalos istállónak. 

„Nagyon boldoggá tesz, hogy meg tudtam előzni Vettelt ezen a nehéz pályán. Az autó remekül vezethető volt. A lágy gumikon kicsit kevésbé ment jól, de a sárga színű, közepes abroncsokon jóval több tapadással rendelkeztem. A szél néha bezavart, mert többet csúszkáltunk, de a közepes keveréken ez is jobb volt” – elemezte a versenyt Verstappen a Ziggo Sportnak.

A Red Bullnak elsőre sikerült, ami a McLarennek három éven át egyszer sem


„Ez nagyszerű eredmény a Hondának is, 2008 óta az első dobogós helyezésük és a hibridéra kezdete óta az eddigi egyetlen (2015-ben tértek vissza a Formula-1-ben, de három év alatt a McLarennel egyszer sem sikerült a dobogó közelébe sem kerülni). Nagyon megérdemelték már.”

A verseny vége felé felcsillant a remény, hogy Vettel után Hamiltont is bedarálhatja a frissebb abroncsokon közelítő holland, de az első kanyarban elmérte a féktávot, kicsúszott a fűre és három másodpercet veszített. „Valamit éppen átállítottam az autón, majd fékeztem. Igazából nem lett jelentősége (mivel nem sokkal később ismét felzárkózott a Mercedes mögé), mert itt szinte lehetetlen előzni. Vettelhez képest Lewisnak túl nagy volt a tempója, pedig szerintem nála is gyorsabbak voltunk.” – fogalmazott Verstappen.

Lehet, hogy nem is lőtt annyira mellé Dr. Helmut Marko, amikor azt mondta néhány hete, hogy legalább öt futamgyőzelmet arat idén a Red Bull-Honda? A bikáknak igazán kedvező pályákon a Honda-motor a jelek szerint készen áll arra, hogy futamgyőzelemre is képes legyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: