DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Hatodszor is hibátlanul száguldott a Honda

Tizenöt nap sincs már hátra addig, hogy a Formula-1 mezőnye Melbourne-ben először pályára guruljon. A Honda változatlanul jó előjelekkel várhatja a szezont, a hatodik tesztnapon sem akadt gond.

A Honda-motorral szerelt két istállónál (a Red Bull és a Toro Rosso) már nem is számít meglepetésnek, hogy a japán erőforrás tökéletesen működik, hatból a hatodik tesztnapon is ez volt a helyzet. Az adatgyűjtés szakadatlanul folyik, előny, hogy most már nem csak egy, hanem két különböző gárdától is. A bikák legnagyobb gondja jelenleg egyáltalán nem a motor, hanem a gumikezelés, de most már tudni, hogy a Mercedes is ugyanezzel a problémával szenved.

Mivel megbízhatósági problémák nem nehezítik a felkészülést, ezért ezek kijavítgatása helyett a versenyautó finombeállításaival törődhetnek jóval többet, mint például 2017-ben, vagy két évvel korábban a McLaren. Bár ezúttal kicsit kevesebbet töltöttek a pályán, mint tervezték (leginkább a piros zászlós megszakítások miatt), így is száz kör fölé jutott a Toro Rossóval Danyiil Kvjat és a Red Bull-lal Max Verstappen is.

Kicsit bosszankodik a japán gyártó amiatt, hogy egy normál versenyhétvégéhez képest jóval kevesebb pályamunkás dolgozik Barcelonában, így amikor egy autó megáll a pályán, mindig meg kell várni, amíg azt visszaszállítják a garázsba. Versenyhétvégén pedig a hivatalos edzések végén hozzák csak vissza az összetört vagy lerobbant autókat.

A Red Bull 120, a Toro Rosso 100 kör fölé jutott szerdán is


„Az eddigi hatból ez a nap volt a leginkább bonyolult, ennek számos oka volt, emiatt viszont nem tudtunk annyira sokat a pályán tölteni, mint szerettük volna. Mindamellett így is mindkét csapatunk 100 kör felett teljesített és egy újabb napot pipálhattunk ki úgy, hogy a motorral nem akadt probléma. A maradék időt is a felkészüléssel töltjük, külön programot szentelünk annak is, hogy az első versenyre a legjobb formánkat hozhassuk” – nyilatkozta Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es technikai igazgatója.

Max Verstappen is hasonlóan értékelte a szerdai tesztnapot. „Nem volt ugyan tökéletes, de így is egy jó napot zártunk. Mindig vannak dolgok, amiket ellenőriznünk kell, de sokkal jobb, mint amikor csak addig vezettünk, amíg valami el nem romlott. Délután rutinellenőrzéseket végeztünk az autón, de még a késlekedéssel együtt is 120 kör fölé jutottam. Nagyon pozitív napon vagyok túl. Minél több kört tesztelhetünk, annál jobb, most pedig ismét sokat voltunk pályán, úgyhogy összességében boldog vagyok” – értékelt a fiatal holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: