DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Stroll: A Racing Pointból a nagycsapatok egyike lesz

Középtávon a konstruktőri harmadik helyet célozza meg az újjászületett Force India, 2021-től pedig ennél is nagyobb babérokra tör – Lawrence Stroll nem vállal aktív szerepet a csapatvezetésben, az ő dolga a pénz biztosítása lesz. A kanadai milliárdos úgy véli, új biznisze meg fog térülni.

Pénzes versenyzőapukából csapattulajdonossá vált 2018 nyarán Lawrence Stroll: a kanadai milliárdos és befektetőtársai vásárolták fel a Force Indiát, amely a jövő évi nevezési listán már Racing Point néven szerepel. A silverstone-i alakulat potenciálját jellemzi, hogy kis költségvetéssel többször is negyedik helyen végzett a konstruktőrök között, ezért Stroll ambíciói is nagyok: néhány éven belül összetett dobogón akarja látni a csapatot, azután még előrébb…

„Rövid távon ott akarjuk megvetni a lábunk, ahol vagyunk. Középtávon a harmadik helyért akarunk harcolni a negyedik helyett. Hosszú távon pedig, amikor a szabályok mind megváltoznak, reméljük, hogy a paddock egyik legnagyobb csapatává válunk” – adott interjút a formula1.com-nak Lawrence Stroll, célozva a 2021-es szezonra.



A tetemes vagyonát divatipari vállalkozásokkal összegyűjtő Stroll gyakran nyilatkozik a csapat nevében, ám leszögezte, az istálló vezetésében nem akar aktív szerepet vállalni: a kormányt továbbra is Otmar Szafnauer csapatfőnök és Andrew Green technikai igazgatók fogják. „A csapatnak már most kiváló vezetése és menedzsmentje van. Régóta és nagyszerűen csinálják, amit. A szerepem az lesz, hogy támogassam őket és az anyagi stabilitásról gondoskodjak.”

Lawrence Stroll szerepvállalására a Racing Pointnál lehet úgy tekinteni, hogy a kanadai saját csapatot vásárolt az elmúlt két évben Williamsnél versenyző fiának, Lance-nek, hosszú szezonokra bebiztosítva helyét az F1-ben. Az idősebb Stroll cáfolja, hogy erről lenne szó, elmondása szerint korábban sosem tervezte, hogy egy istállót vesz meg:

„Üzleti lehetőségként tekintettem rá, emellett megvizsgáltam az F1 2021-es vízióját, amely magába foglalja a költségvetési limit bizonyos formáját és a bevételek kedvezőbb elosztását a kisebb csapatok számára. 30 éve mozgok a sport körül, és csak tíz csapat létezik. Az NFL-ben, rögbiben vagy labdarúgásban is igaz, hogy egy ilyen vagyontárgy értéke, amennyiben gondját viseljük, idővel jelentősen emelkedik. Ugyanez várható itt is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: