DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ezek lesznek 2019 fontosabb mérföldkövei

2019-ben több érdekes sarokpontot is elér a Formula-1 mezőnye. Verstappen, Grosjean, Raikkönen, Ricciardo, az ezredik nagydíj és több más érdekes, várható statisztikai különlegesség a gyűjtésben.

A Formula-1 fennállása egyik legkomolyabb mérföldkövéhez érkezik, Kína rendezheti (áprilisban) az ezredik F1-es versenyt. Tavaly, év közben ugyan megbeszéléseket folytattak arról, hogy esetleg Silverstone kaphatja meg az ezrediket a versenynaptár átrendezésével (az a helyszín, amely az első futamnak is otthont adott), ám leginkább az abban az időszakban általában tapasztalható időjárás miatt letettek erről.

Max Verstappen mindössze huszonegy esztendős, mégis hamarosan eléri a százversenyes álomhatárt. Addigra a holland betölti a huszonkettőt, ez ugyanis az évad vége felé lesz már. Meg kell várnunk a Honda-motor teljesítményét ahhoz, hogy egyáltalán elgondolkodjunk azon, hogy idén Verstappen válik-e az F1 történetének eddigi legfiatalabb világbajnokává. Idén éri el a százat Kevin Magnussen és Carlos Sainz is, amennyiben a tervek szerint rajthoz állhatnak a szezon viadalain.

Romain Grosjean már kicsit előrébb tart, ő a 150-es álomhatárt éri el hét versenyen belül. Apró pech, hogy ezt nem hazai környezetben teheti meg, a Francia Nagydíj ugyanis pályafutása 151. versenye lesz (természetesen, ha semmi nem szól közbe). Kevésbé hízelgő statisztika a rutinos francia neve mellett, hogy összesen negyvenszer volt kénytelen feladni a futamot, ami eddigi versenyeinek közel 28%-a, nem kevés.

Vajon a Ferrari-Mercedes csatáról szól 2019 is, vagy mások is előretörnek?


Kimi Raikkönen elérheti a bűvös 300. versenyt. Mivel kétéves kontraktust kötött az Alfa Romeo-Sauberrel, 2020-ban elméletileg megdönti Rubens Barrichello rekordját, a brazil összesen 323 F1-es futamon állt rajthoz. Addig azonban még Jenson Buttont, Michael Schumachert és Fernando Alonsót is meg kell előznie az örökranglistán.

986 szerzett ponttal áll eddigi pályafutása során Daniel Ricciardo. Amennyiben Ausztráliában sikerülne dobogóra állnia, hazai közönség előtt ünnepelhetné az ezres álomhatár átlépését. Ez igen nehéz feladat, de az viszont szinte kizárt, hogy a teljes szezon során ne szerezne tizennégy pontot a hétszeres futamgyőztes ausztrál.

2019-ben a hetvenedik Brit és Olasz Nagydíjat láthatjuk. Érdekesség, bár nem mondhatni mérföldkőnek, hogy idén lesz tíz éves az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb csodája, a Brawn GP és Jenson Button 2009-es világbajnoki győzelme, szó szerint a semmiből. Néhány héttel a szezon rajtja előtt teljesen bizonytalan volt Button és az istálló jövője, Ross Brawn azonban jó lóra tett és a Mercedes támogatásával, egy kitűnően (a szabályokat erősen feszegető módon) megépített versenyautóval egyéni és csapatvilágbajnoki címet szereztek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: