DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton stabilabb, mint Verstappen

A Mercedes távozó főmérnöke úgy véli, Max Verstappen ugyan remek benyomást tesz mindenkire, de amíg nem teljesít egyenletesebben, nem nyer világbajnoki címet az ifjú holland.

Egészen kiváló tehetségként tartják számon a szakemberek a 2015-ben mindössze tizenhét évesen a Formula-1-ben debütáló holland sztárt. Nyers sebességével és agresszivitásával soha nem is volt gond, sőt, sokak szerint utóbbiból időnként kicsit túl sok is van neki és az idei szezon első harmadában éppen emiatt veszítette sorra a súlyos pontokat, többek között egy igen valószínű győzelmet Kínában és Monacóban is.

Utána azonban felállt a padlóról és az egyre inkább feljavuló Red Bull-lal két versenyt nyert meg (a brazíliai elképesztő ütközés nélkül könnyedén három lehetett volna) és ezen kívül is szinte folyamatosan csak jó teljesítménnyel jelentkezett. Az állandóság azonban hiányzik a vezetéséből, (ami Lewis Hamiltonban megvan), legalábbis Aldo Costa, a Mercedes éppen távozó főmérnöke szerint.

Sokan Verstappen szemére vetik, hogy már négy szezont teljesített a száguldó cirkuszban és még mindig csak öt győzelemmel rendelkezik. Azt azonban ne feledjük, hogy a V6-os hibridéra kezdete óta a Mercedesen kívül a többi istálló csak részsikereket könyvelhet el, sőt, valójában nagyon leszűkült a győzelemre esélyes csapatok száma. A Mercedes az első éveket dominálta, tavaly óta erős nyomást helyez rájuk a Ferrari, a Red Bullnak viszont egyelőre csak néha-néha jut egy-egy futamgyőzelem, a bajnoki címért 2014 óta egyszer sem volt versenyben.

Verstappen győztes alkat, de ingadozó a teljesítménye eddig


„Verstappen igazi tehetség, gyors, de még nem elég konzisztens a teljesítménye, ami Hamilton valódi győzelmi fegyvere. Ő maga (Hamilton) azt mondja, hogy eddigi legjobb szezonján van túl a Formula-1-ben, mi pedig képesek voltunk a szezon második felében versenyről versenyre előállni valami hatékony fejlesztéssel” – idézi Aldo Costát a Gazzetta dello Sport.

„Nem volt tökéletes év. Rengeteget szenvedtünk az abroncsok megértésével és kezelésével, ebben a tekintetben a Red Bull jobb volt nálunk. A megbízhatóság is rendben volt, bár ezúttal nem sikerült kivételesen jóra” – utalt az Osztrák Nagydíjon elszenvedett kettős kiesésre, valamint Hamilton, a Német Nagydíj időmérő edzésén tapasztalt gondjaira a főmérnök.

„A jövőre érkező új szabályok? Kemény harc lehet az élen. A Ferrari egyértelműen ott lesz, hogy ellenünk csatázzon, de a Red Bull javulására is számítok, főleg azok után, amiket az új Honda-motorról hallani, de azért ott van még a Renault, a Sauber és a Haas is.”

„Az új szabályozás némileg felboríthatja az eddigi egyensúlyt, néhányaknak kedvezhet, másoknak pedig árthat. Mi mindent beleadunk, hogy újabb világbajnoki címet szerezzünk. A zsinórban szerzett egyéni címek számában már utolértük őket (egymás utáni öt elsőséggel), de elérhetjük a riválist a gyártók terén is (zsinórban hatszor koronázták bajnokká a Ferrarit)” – tekintett előre Costa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: