DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Mi forog kockán az utolsó két versenyen?

A Brazil Nagydíjon megszerezheti ötödik konstruktőri világbajnoki címét a Mercedes. A Ferrari még életben tarthatja ugyan a reményeit, de Fortunára is szükségük lesz. Hátrébb is akadnak izgalmak.

Lewis Hamilton azzal, hogy negyedikként ért célba Mexikóban, eldöntötte az egyéni világbajnoki cím sorsát, így Juan Manuel Fangio és Michael Schumacher után ő a harmadik pilóta, aki legalább öt címig jutott a Formula-1-ben. De ezen túl is akadnak izgalmas párharcok a mezőnyben, a győztes konstruktőr kiléte pedig egyelőre még várat magára.

Hamilton világbajnoki elsősége mellett Sebastian Vettel második helye is biztos már, így a legnívósabb csata a képzeletbeli dobogó harmadik helyéért zajlik, amelyért a két finn pilóta küzd egymás ellen. Kimi Raikkönen jelenleg 9 ponttal előzi Bottast, de két versennyel a vége előtt ez elég jelentéktelen előnynek tűnik, ugyanakkor, ha a Jégember számára kedvezően alakulnak a körülmények, már akár Brazíliában is megszerezheti a harmadik helyet a végelszámolásban. A két Red Bull házon belüli csatáját idén Verstappen nyerte, azonban ez leginkább Ricciardo tetemes mennyiségű balszerencséjének számlájára írható. A holland egy kiváló hajrával a harmadik helyre is odaérhet, de még a negyedik hely megszerzése is meglepetés lenne tőle.

Zsinórban ötödször is győzni tud a Mercedes?


A nagyobb izgalmakat alighanem inkább a konstruktőri bajnoki címért folytatott csata nyújtja majd. A Ferrari jelenleg 55 pontos lemaradásban van a Mercedeshez képest, és mivel egy futamon egy csapat maximálisan 43 pontot tud begyűjteni, így 86 egység szerezhető még. Mindössze két versennyel a vége előtt elég jelentős ez az előny az Ezüst Nyilak javára, azonban ha az Osztrák Nagydíjon látottakhoz hasonló katasztrofális versenye lesz a Mercedesnek Brazíliában, még maradhatnak izgalmak a szezonzáróra.

Abba itt most bele sem mennénk, hogy milyen szcenáriók esetén ünnepelhetné a német márka Sao Paulóban a végső sikert, hiszen négy autóról lévén szó, eléggé nagy azon eshetőségek száma, melyek a Mercedes ötödik világbajnoki címét eredményeznék. A lényeg, hogy a Ferrarinak legalább 13 ponttal többet kell gyűjtenie a Brazil Nagydíjon, mint Hamiltonéknak, hogy életben tartsák esélyeiket az utolsó futamra. Pontegyenlőség esetén a Mercedes a világbajnok, mivel már most biztos, hogy több futamgyőzelmet arattak idén, mint az olaszok.

A Red Bull ez éven is hozta a magabiztos harmadik helyezést a konstruktőrök között, azonban mögöttük még sok változás lehet a végső sorrendben, mivel nagyon sűrű a középmezőny. Innentől lefelé ugyanis mindenki lőtávolon belül van az előtte lévőhöz képest. A Renault 114 ponttal vezeti az úgynevezett B ligát, őket a Haas követi 20 pontos lemaradással. A 6. helyen jelenleg a McLaren áll, akiknek inkább hátrafelé kell figyelniük, ugyanis a Force India van mögöttük. A Rózsaszín Párducok helyzete rendkívül különleges, hiszen a tulajdonosváltás miatt törölték a csapat pontjait, ha ez nincs, most 106 pontjuk lenne, és a Renault-val harcolnának a ’best of the rest’ címért.

A Renault a negyedik helyen zárhatja az évet

A nyolcadik pozícióért az Alfa Romeo Sauber és a Toro Rosso-Honda vív kiélezett harcot, hiszen mindössze 3 pont választja el őket egymástól, így kijelenthető, hogy csak a Williams utolsó pozíciója tűnik biztosnak a 2018-as szezon vége előtt két futammal, miután Lance Strollék mindössze 7 pontot tudtak összekaparni az eddig eltelt 19 futam során.

A Formula-1-es világbajnoki pontverseny jelenlegi állása ide kattintva tekinthető meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: