DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Hamilton karrierje 2008-ban félresiklott volna

Tíz éve már annak, hogy minden idők egyik legizgalmasabb szezonzáróján Lewis Hamilton az utolsó pillanatban megszerezte első bajnoki címét. A brit szerint egész más folytatás következhetett volna.

2008-ban, két körrel a Brazil Nagydíj leintése előtt a Toro Rossót vezető Sebastian Vettel megelőzte Lewis Hamiltont a félig esős, félig száraz pályán. Mivel Felipe Massa stabilan vezetett és három perc múlva meg is nyerte hazai nagydíját, ez a helyzet azt hozta, hogy Hamilton 2007 után zsinórban másodszor is elbukta volna biztosnak látszó világbajnoki címét a szezonzárón.

Szó szerint az utolsó másodpercekben azonban az eső ráerősített, Timo Glock pedig látványosan szenvedni kezdett a slick abroncsokkal, a McLaren-Mercedest vezető brit pedig az utolsó kanyarban megelőzte, így mégis megszerezte a neki szükséges ötödik pozíciót és egyetlen ponttal világbajnok lett.

Az azóta ötszörös világbajnokká váló Lewis Hamilton szerint további pályafutása alakulása szempontjából kulcsfontosságú volt ez a szerencsés előzés, ha ugyanis 2007 után 2008-ban is a célegyenesben bukik el, valószínűleg egész karrierje megakadt volna a hatalmas csalódás miatt.

„2007 biztosan az egyik legborzalmasabb élményem volt, amikor első szezonomban a legvégén kicsúszott a kezemből a győzelem. Bár korábban egyáltalán nem számítottam arra, hogy első évemben nyerhetek, az év során felhalmozódó stresszel és nyomással nem sikerül még akkor éretlenül megbirkóznom” – emlékezett vissza Hamilton az ESPN adásában.

Lewis Hamilton a leintés előtt újra Timo Glock elé került, így övé lett a világbajnoki cím


„Akkor év végén nagyon mélyen voltam, de 2008-ban már nagyon erősen tértem vissza, rögtön megnyertem az első versenyt, majd az év vége ismét necces lett. Ha ezt is elveszítettem volna, nem tudom, hogyan jöttem volna ki abból a gödörből.”

„Ha abban a szezonban is elbuktam volna a legvégén, szenvedve találtam volna vissza eredeti formámhoz a hihetetlen csalódás miatt. Az ilyen mélységekből nem tudom, hogyan talál vissza a győztes útra egy sportoló.”

„Tudom, hogy az életben ennél sokkal rosszabb dolgok is történhetnek, de láthatjuk, ha az ember pszichológiai értelemben mélyre kerül, akkor még a nagyszerű sportolóknak is hatalmas küzdelem visszatérni az ilyen mértékű gödrökből” – ismerte el Hamilton.

Igaz, így sem volt egyszerű dolga Lewis Hamiltonnak, mivel második világbajnoki címére egészen 2014-ig várnia kellett, azóta azonban megállíthatatlan, nem kis mértékben a bivalyerős Mercedesnek is köszönhetően. Hogy jövőre hogyan alakul a Sebastian Vettellel szembeni párharca, egyelőre nem tudhatjuk, de a német nagyon fogadkozik, hogy világbajnoki címet szerez a Ferrarival is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: