DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Leclerc-t ne Hamiltonhoz hasonlítgassuk

Jelenlegi csapatfőnöke szerint nem fair, ha már jövőre Lewis Hamiltonhoz hasonlítják Charles Leclerc teljesítményét a Ferrarival. Ezzel legfeljebb plusz nyomást helyeznek a fiatal monacóira.

Az Alfa Romeo-Sauber csapatfőnöke, Frederic Vasseur testközelből figyelheti idén, mire is képes az újonc évében is kimagaslót alkotó Charles Leclerc. Ugyanakkor sokan párhuzamot vonnak Lewis Hamilton 2007-es, kezdő évével, amikor is több versenyt megnyerve csak az utolsó futamokon elkövetett bakik miatt bukta el a biztosnak tűnő világbajnoki címet.

Természetesen, miután kiderült, hogy Leclerc érkezik Kimi Raikkönen helyére a Scuderiához, az ifjú monacói is azt nyilatkozta, hogy szeretne rögtön, már első évében nyerni. Idén az egyre javuló Alfa Romeo-Sauberrel többször is nagyot villantott, alaposan magasra téve a lécet saját magának és a többi fiatal pilótának is.

Ugyanakkor csapatfőnöke egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy az ötszörös világbajnok brit vetélytárssal akarják összevetni vezetési tudását, úgy gondolja, Lewis Hamilton újonc évében még egészen más volt a Formula-1, sőt, rögtön egy győztes autóba ülhetett bele, ami egyelőre jövőre egyáltalán nem előre garantált.

Jövőre pikáns lehet a Hamilton-Leclerc csatározás


„Nem hasonlítom ma még össze Charles (Leclerc) és Lewis eredményeit. Először is, Lewis több, mint tíz évvel ezelőtt volt újonc a McLarennel, a csapat pedig a világbajnoki cím esélyese volt. Lewis ebben az életkorban teljesen különböző körülmények között versenyezhetett” – idézi Vasseurt az f1i.com szakoldal.

„Amikor idén Charles csatlakozott hozzánk, a mezőny végén tanyáztunk, így természetes, hogy az ifjú titán hozzáállása egészen eltérő volt. Úgy vélem, sokkal könnyebb volt mindent elkezdenie a Sauberrel. Az első néhány futama nem sikerült túl jól, nagyon keveset tesztelhetett előtte. De lépésről lépésre vált egyre gyorsabbá, képességeit egyre inkább megmutatta, folyamatosan fejlődik.”

„Az autó kezelhetősége mindig sarkalatos pont, ebben voltak nehézségei az első hetekben, de rettentő gyorsan tanult. Ha jövőre Lewisszal fogják rendre összevetni a teljesítményét, nyomás alá kerül. Hogy meglepetést okoz-e? Sosem tudhatjuk, mivel elsősorban az autó versenyképességétől függ minden. Minden relatív ebben a sportban, de a versenyautót folyamatosan fejlesztik. Charles is minden nap egyre jobb lesz, így elvileg minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy nagyot alakítson” – tekintett előre Vasseur.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: