DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Vettel volt a leggyorsabb a 2. brit szabadedzésen, ezúttal Verstappen tört autót

A Brit Nagydíj első szabadedzésén elvesztettük Romain Grosjeant, aki összetörte autóját, az új karosszéria formába hozása pedig időt vett igénybe. A másodikon Max Verstappen is összetörte autóját.

A Brit Nagydíj első szabadedzésén a két Mercedes kisajátította magának az első két helyet, az Ezüst Nyilak Hamilton-Bottas sorrendben voltak a leggyorsabbak a sormintába beálló Ferrari és Red Bull előtt. A gyakorlást két incidens is megakasztotta, Max Verstappen autója megállt a pályán, Romain Grosjean viszont kevésbé volt szerencsés, ő össze is törte a Haast az egyes kanyarban.

A második szabadedzésre a Haasnak a brit logisztikai központból, Banburyből új karosszériát is kellett kerítenie, így Grosjean nem tudott részt venni ezen a gyakorláson.

Ez a tréning egyébként kifejezetten kényelmesen kezdődött, ugyanis négy perc telt el, mire egyáltalán az első autókat megláthattuk a pályán. Lewis Hamilton még később tette meg első métereit a pályán délután, de aztán szépen lassan mindenki belelendült a körözgetésbe. A délelőtt műszaki hiba miatt megálló Max Verstappen egy ideig menni tudott, ugyanis végül nem igazolódott be a csapat gyanúja, miszerint a Red Bullban váltóhiba lépett volna fel, a holland viszont nem sokkal később más problémákkal volt kénytelen szembesülni: Grosjeanhoz hasonlóan kicsúszott, és ő, illetve autója hátulja sem úszta meg törés nélkül.

max2



Verstappen balesetéig, illetve sokáig az után is a Ferrari diktálta a tempót, eleinte Raikkönen, majd a félidőben már Vettel révén. A németet a két Mercedes is csak megközelíteni tudta, Hamilton hátránya szűk két, Bottasé viszont már majdnem négy tized volt.

A második szabadedzések szokásos forgatókönyve szerint a tréning második felében már inkább a versenyszimulációkkal foglalkozott mindenki, így az utolsó fél órában gyakorlatilag végeredményként tekinthettünk a köridőkre.

Kisebb incidensek, illetve problémák maradtak az utolsó percekre is: Pierre Gasly autójában Verstappenével ellentétben tényleg a váltó adta meg magát, Kimi Raikkönen elé pedig Lance Strollt engedték ki a kelleténél jóval veszélyesebb pillanatban.

Vettel végül a leggyorsabbnak bizonyult a második szabadedzésen, megelőzve a két Mercedest és a csapattárs Raikkönent. Az ötödik helyen Daniel Ricciardo zárt, mögötte viszont egy rég nem látott ismerős tűnt fel Fernando Alonso személyében a hatodik pozícióban. Jól ment a hetedik Nico Hülkenberg, hiszen csapattársa, Carlos Sainz nem fért be a top 10-be, ez a tény Hülkenberg mögött még a két Force Indiának, valamint Charles Leclercnek jött össze. Az igazoltan hiányzó Romain Grosjean mellett végül Max Verstappen sem tudott mért kört futni.

A második brit szabadedzés végeredménye: 

 fp2brit

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: