DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Jövőre akár még több rajtbüntetés is jöhet

Az ideitől is szorosabbra kell majd húzni az övet a csapatoknak, már ami a motorokat illeti. A tervek szerint a 2018-as szezonra még tovább szigorodnak az erőforrásokat érintő szabályok.

A 2017-es idény végéhez közeledve sincs egyszerű dolguk a mérnököknek, ahogy az egyre több versenykilométert megtett alkatrészekkel igyekeznek kihúzni a szezon végéig. Idén mind a hat erőforrás-egységből négyet használhatnak fel a csapatok büntetlenül, ám ez a szám az FIA bejelentése alapján jövőre drasztikusan lecsökken. MGU-K-ból (kinetikus energia-visszanyerő egység), vezérlőelektronikából és az energiát tároló akkumulátorból mindössze két egységet építhetnek majd be 2018-ban, ami a 21 futamos versenynaptárral azt eredményezi, hogy 10-11 teljes versenyhétvégét kellene kibírniuk az alkatrészeknek. Összehasonlításképp idén a McLaren autó már a szezon második felébe érve több alkatrésszel is nyolc felett jártak. 

lotus_szerelo_2015



A maradék három egységet, a belsőégésű motort, a turbófeltöltőt és az MGU-H-t (hőenergia-visszanyerő egység) tekintve is változik a helyzet, ezekből autónként három darab lesz a felső limit. A mérnököknek átlagosan hét futamra kell kitolni ezen alkatrészek élettartamát. 

Már az idei Olasz Nagydíjon is komoly kritikák érték a jelenleg érvényben lévő szabályokat, hiszen a monzai időmérőt követően egy egészen kaotikus büntetéshalmazt kellett kibogoznia az FIA-nak, mire összeállt a sorrend.  Kilenc hátrasorolt pilótát kellett a helyére tenni, melynek eredménye egy, a kvalifikáció sorrendjétől merőben eltérő rajtrács lett, amelyen mindössze a pole-pozíciót megszerző Lewis Hamilton maradt az eredeti pozíciójában. Ha az FIA nem változtat a helyzeten, akkor a monzai szituáció csak előfutára volt annak, amire a 2018-as szezon második felében számíthatunk. Szerencsére Ross Brawn egy korábbi nyilatkozata alapján már keresik az ideális alternatívát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: