DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Grosjean pszichológusért kiáltott 2012-ben

Három évvel ezelőtt Romain Grosjean rajtbaleseteiről volt hírhedt a mezőnyben, de a francia F1-es pilóta azóta pszichológushoz jár, ami a teljesítményén is észrevehető.

Az akkori címvédő GP2-bajnok Romain Grosjean nem kevesebb, mint hét rajtbalesetbe keveredett bele 2012-ben, különösen a spái karambolja volt látványos, ahol maga mellett még négy autót rántott magával. Az Olasz Nagydíjra eltiltással büntette a Nemzetközi Automobil Szövetség, és amikor már mindenki azt hitte, hogy megjavult, Mark Webbert kiforgatta a Japán Nagydíj rajtja után.

Egy évre rá óriási kontrasztként a szezon rajtját produkálta Suzukában, és egész szezonban dobogós helyezésekért harcolt – 2014-ben már győzelemben reménykedett, azóta viszont a Lotus aktuális autója akadályozza meg abban, hogy az élen vitézkedjen. A három évvel ezelőtti időszakra visszatekintve azt mondta Grosjean, hogy külső segítségért kellett folyamodnia, hogy megtalálja igazi önmagát. „A pszichológusomat akartam látni, segítségre volt szükségem, mert nem értettem, hogy mi történik körülöttem” – mondta a francia az Autosportnak.



„Ha megfelelően dolgozol, azt észreveszed, megérted, és látni fogod, hogy jobban mennek a dolgok. Ezt követően meg lehet tenni a következő lépést és aztán többet és még többet. Olyan, mintha lenne egy szerszámosládád, mindössze egy csavarhúzóval, aztán adsz hozzá egy másikat. Amikor nehéz helyzetbe kerülsz, elő tudod venni az egyik szerszámot, aztán a másikat, noha korábban nem volt választásod.”

Grosjean a mai napig beszél a pszichológusával, versenyhétvégéken Skype-on keresztül tartva vele a kapcsolatot. „Mindenről beszélgetünk, legyen szó gyerekkorról, rajtokról, pletykákról, otthoni problémákról, vagy alvásról. Amikor beszélgetünk, és észrevesz valami olyasmit, ami bánt, akkor abba az irányba terel, hogy sikerüljön megoldani. Rajtad áll, hogy megértsd, hogy mi zavar, ő pedig segít abban, hogy a dolgok jóra forduljanak.”

A francia úgy gondolja, hogy nem csak a pályán mutatott teljesítményére voltak hatással a szakemberrel történt eszmecserék. „Ha úgy érkezel a pályára, hogy otthon nincs minden rendben, az autóban egyből láthatóvá válik. Ha minden tiszta, és mindent megoldottál, akkor óvatosabb vagy, és jobban reagálsz a dolgokra, így minden összefügg. Jobb versenyző, jobb apa és jobb férj vált belőlem, és remélhetőleg, összességében jobb ember is lettem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: