DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Csúcstalálkozó az F1-krízis megoldására

Két és fél hét múlva találkoznak a Formula-1-es csapatok egymással azért, hogy megvitassák a kisebb istállókat sújtó anyagi válság megoldási lehetőségeit. A kilencből hárman veszélyben vannak.

Az Autosport értesülései szerint a Formula-1-es csapatokat december 18-ra csúcstalálkozóra hívták össze, hogy megoldják a sportágat kínzó pénzügyi válságot. A két kiscsapat összeomlását követően a Lotus, a Sauber és a Force India folyamatosan hangoztatja, hogy azonnali intézkedésekre van szükség, mivel ha nem változik semmi, hamarosan újabb istállók eshetnek ki a száguldó cirkuszból.

forceindia_int_2d



Miután az F1 Bizottság múlt heti ülésén sem történt előrelépés, a csapatok továbbra is a megoldásra várnak, ezt hozhatja el a két és fél hét múlva esedékes ülés. A költségvetési sapka, illetve az irányított költségcsökkentés a nagyok számára elfogadhatatlan, így az egyetlen megoldás az lehet, ha a bevételek jelenleg meglehetősen aránytalan elosztásán javítanak, s ezzel csökkentik a kisebbek istállókra nehezedő terheket.

A csapatok közül (a két bizonytalan jövőjű kicsit leszámítva) talán a Sauber van a legnagyobb bajban jelenleg, mely a három nagy múltú istálló, a Ferrari, a McLaren és a Williams mellett az egyetlen, mely tíz (sőt húsz) éve is a mezőny tagja volt ezen a néven. A csapatfőnök, Monisha Kaltenborn bízik benne, hogy a biztató – és kevésbé biztató – szavak után immár a tettek mezejére léphetnek:

kaltenborn_D

„Egyértelmű, hogy valami történik, de egyelőre óvatos lennék. Az bizonyos, hogy cselekednünk kell” – idézi Kaltenbornt az Autosport. „Nincs időnk tovább gondolkodni, és egy újabb hónap múlva visszatérni erre. Ezt az erőforrást a ráerőltették a csapatokra, nem volt választásunk, csak elfogadni” – emelte ki Kaltenborn a megemelkedett költségek fő okát, az idén bevezetett új erőforrásokat.

„Ha ennyit emelkednek a költségek, akkor muszáj találnunk egy módot azok csökkentésére. Nem mehet így tovább, hogy a bevételeink ekkora százaléka, a FOM-tól érkező pénz nagyobb része elmegy az erőforrásokra, és az azokhoz járuló egyéb költségekre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: