DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat

2005

Wurz egy kézzel is vezetni tudta a McLarent

A 2005-ös San Marinói Nagydíjról legtöbbünknek Fernando Alonso és Michael Schumacher gigantikus párharca ugrik be. és éppen ezért feledkezünk meg a harmadik helyen végző Alex Wurzról, aki fél kézzel kormányozta dobogóra McLarenjét.

részletek

Retro – Bemutatkozik egy őrült időmérő

Az új évezredben több alkalommal is átalakították az F1 kvalifikációs rendszerét, ám a 2005-ös idény első futamain használt szisztémáról már az első hétvégén kiderült, hogy halálra van ítélve.

részletek

Retro – Alonso nem elég harcias

Később ő lett a mezőny egyik legagresszívabb versenyzője, ezért furcsa felidézni: első F1-es bajnoki címe után a Renault arra szólította fel, hogy következő szezonban többet támadjon a pályán.

részletek

Retro – A Red Bull legértékesebb szerzeménye

Sebastian Vettel sosem halmozhatta volna a világbajnoki címeket, és sosem vált volna egy energiaitalból világverő F1-es csapat, ha nincs a háttérben Adrian Newey, aki már Red Bullhoz érkezése előtt a sportág egyik legnagyobb mérnöke volt.

részletek

Brawn mit sem sejtett a Ferrari vétójogáról

Csak a kétezres évek végén derült ki, hogy a maranellói F1-es istállónak beleszólása van a szabályok alakulásába - az egykori mérnök új könyvében emlékezett vissza az időszakra.

részletek

Retro – Szegény Raikkönent a gumi is húzza

A McLaren finn pilótája mind az időmérőn, mind a futamon a leggyorsabb volt 2005-ben Monzában – egy rajtbüntetés, majd egy kényszerkiállás vette el tőle a győzelmet. A kiesők száma: nulla.

részletek

Retro - Montoya első győzelme a McLarennel

2005-ben ezen a napon rendezték azt a Brit Nagydíjat, amelytől fogva kijelenthető volt, hogy a McLaren a Renault elé ugrott az erősorrendben - persze technikai fronton ezúttal sem ment minden simán.

részletek

Retro - Amikor csak Kimi nem hibázott

A 2005-ös Kanadai Nagydíjon volt minden, mint a búcsúban: zseniális versenyzés, csapattárs-csaták, óriási egyéni baklövések, de a Bajnokok Fala sem maradt érintetlen.

részletek

Retro - Már teljesült Webber egyik álma

Az ausztrál versenyző nem csak jobb F1-es autót kapott 2005-re a Williams jóvoltából, hanem a szezon előtt egy örökre emlékezetes lehetőséget is hazája "nem hivatalos" fővárosában.

részletek

Retro – A Renault-nak teljesítenie kell!

Szükség van az eredményekre, hogy a cég az F1-ben maradjon, figyelmeztetett a franciák első embere, mikor ezen a napon 2005-ben bemutatták új autójukat. Minden egyes jóslatuk valóra vált…

részletek

Wurz: Ezért szívügyem az F1 biztonsága

A GPDA elnöke 2005-ben, a Paul Ricardon szenvedett hatalmas balesetet, miután McLarenje defektet kapott - a bukás emléke miatt akar mindent megtenni a jelen F1-ének biztonságáért.

részletek

Retro – Egy rövid történet kezdete

2005-ben ezen a napon rendeztek először F1-es nagydíjat Törökországban, amely azóta már nem a versenynaptár része. Pedig azon a délutánon a pálya ígéretesen debütált – a McLaren pedig biztosnak tűnő kettős sikert veszített el.

részletek