DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro - Már teljesült Webber egyik álma

Az ausztrál versenyző nem csak jobb F1-es autót kapott 2005-re a Williams jóvoltából, hanem a szezon előtt egy örökre emlékezetes lehetőséget is hazája "nem hivatalos" fővárosában.

Az egy szezont a Minardinál, kettőt pedig a Jaguarnál töltő Mark Webbert úgy tartotta számon a szakma, mint a mezőny egyik legtehetségesebb pilótáját. Miután Jarno Trulli elhagyta a Renault-t 2004 végén, nagy volt az esély rá, hogy az ausztrál foglalja el a helyét - lévén a csapatfőnök Flavio Briatore volt akkoriban az ő menedzsere is. Fernando Alonso csapattársa azonban Giancarlo Fisichella lett, Webber pedig a Williams ülését választotta.

A grove-i gárda elég jó partinak számított akkoriban, hiszen az azt megelőző négy évben mindig szereztek győzelmet, sőt, szezon előtt csak az volt a kérdés, hogy mikor szereznek bajnokságot Webberrel a volánnál. Szegény Nick Heidfeldet - aki szintén élete lehetőségét kapta meg az alakulattól -, senki sem tartotta szupertehetségnek, mégis három dobogós helyezést szerzett a szezon során az ausztrál mellett.

Mielőtt elkezdődött volna a szezon, Webber komoly lehetőséget kapott a Williamstől, és Sydney-től. A város vezetősége két órára lezárta a Sydney egyik jelképének számító Harbour-hidat, amin a pilóta oda-vissza döngethetett végig a V10-es BMW-motorral Williams FW26-osával.

„Óriási érzés volt egy 900 lóerős géppel végigsüvíteni ezen az igen régi hídon” - nyilatkozta Webber az esemény után. „Fantasztikus volt hallani motor hangját az óceán fölött, és nem tudom eléggé megköszönni mindenkinek anyaállamomban, Új-Dél-Wales-ben, hogy lehetővé tették ezt a show-t a rajongók számára.”

A miheztartás végett, Webber egy héttel később, Melbourne belvárosában is parádézott egyet a verseny hetében Williamsével - a remek felvezetés után pedig a futamon beállította legjobb eredményét, az ötödik helyet, amit éppen ugyanitt, első futamán szerzett, még 2002-ben a Minardival.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: