Steward
Admin
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. május 25. hétfő
Retro

Retro – A Red Bull legértékesebb szerzeménye

Sebastian Vettel sosem halmozhatta volna a világbajnoki címeket, és sosem vált volna egy energiaitalból világverő F1-es csapat, ha nincs a háttérben Adrian Newey, aki már Red Bullhoz érkezése előtt a sportág egyik legnagyobb mérnöke volt.

A Red Bull mindössze egyéves, zöldfülű csapat volt - annál komolyabb ambíciókkal és pénztárcával - mikor szemet vetett a sportágban dolgozó tervezők egyik legeredményesebbikére, az aerodinamikai specialista Adrien Newey-ra. Newey mögött már akkor öt egyéni és ugyanennyi konstruktőri bajnoki cím állt. Ő tervezte azokat a világverő autókat, amelyekkel Nigel Mansell, Alain Prost és Damon Hill világbajnok lett a Williamsnél (és Jacques Villeneuve győztes autójában is benne volt a keze, habár ekkor már nem volt a csapatnál), aztán 1997-től a McLarenhez csatlakozott, hozzásegítve Mika Hakkinent két vb-jéhez.Érdekes, hogy korábban egy ízben Newey már majdnem elhagyta a McLarent a Jaguar - a Red Bull elődje - kedvéért, meg is egyezett a csapattal, Ron Dennisnek azonban egy végső próbálkozással sikerült megtartania. Néhány év után, amelyek során a McLaren gyors, de egészen megbízhatatlan volt, Dennis már nem tudta túllicitálnia a Red Bull ajánlatát. Az energiaitalosok a technikai igazgató posztjára kinevezett Newey fizetését 6 millió dollárról 10 millióra növelték: ennél tényleg csak a legjobb pilóták kerestek többet.

A bejelentésre 2005. november 8-án került sor: a Red Bull csapatfőnöke elmondta, Newey személyében értékesebb csapattaggal gyarapodtak, mintha a sportág legeredményesebb versenyzőjét igazolták volna le.

„Rendkívüli szerzeményre tettünk szert. Adriant nem a pénz motiválja, egy kisebb csapat környezetében akar új kihívásra vállalkozni” - mondta Christian Horner csapatfőnök. „Ha felkínálnák a választás lehetőségét Adrian és Michael Schumacher között, bármelyik alkalommal Adrianre voksolnék. Ilyen kaliberről van szó, és azt hiszem, átjön az üzenet, hogy teljes mértékben komolyak vagyunk azt illetően, mit akarunk, mit akarunk elérni.”

A tervek pedig, Newey hathatós közreműködésével, valóra váltak. Az első három év még a tapogatózásról szólt - a szakember munkássága amúgy is csak a 2007-es autótól fogva érződött -, 2009-re azonban kinevelték saját Schumacherjüket Sebastian Vettel személyében, és megérkeztek az első győzelmek. A következő négy szezonban a Red Bull mindkét bajnoki címet megnyerte, Newey pedig a számok alapján is a legeredményesebb Formula-1-es tervezővé vált.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?