DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 24. péntek

1974

Méltán Elfeledve: A betonfaló

Egy hatvanéves autógyár és egy világbajnok tervező nevét viselve érkezett meg a „trójai” F1-es csapat a királykategóriába – a sikerhez „csak” két dolog hiányzott: sok türelem és több pénz.

részletek

Méltán Elfeledve: A sikertelenség záloga

Az első időmérőn 26 másodperc hátrányt szedtek össze, nem tudtak rendes kerékcserét végrehajtani, az autó pedig egyszerűen kivágta a gumikat – Ron Dennis első saját csapata, de Dennis nélkül az F1-ben.

részletek

Retro - Az elfeledett négyes bajnoki csata

Az 1974-ben ezen a napon rendezett Kanadai Nagydíjon sokáig úgy tűnt, négy pilóta szinte azonos pontszámmal várhatja majd a szezon utolsó futamát. A dolgok aztán kétszer is fordulatot vettek.

részletek

Retro – Lauda és a Ferrari utolérhetetlen

Mindössze első évét teljesítette az olasz csapat színeiben, de Niki Lauda számtalanszor megvillantotta képességeit, amelyek később három bajnoki címet értek neki. A Holland Nagydíjon a Ferrari más ligában autózott.

részletek

Retro – Egy győztes halála

Az 1974-es szezon harmadik versenyére készülve szenvedett halálos balesetet az előző idényben a McLarennek két nagydíjat nyerő pilóta, az F1 máig utolsó amerikai születésű futamgyőztese.

részletek

Retro – Akit a szalagkorlát ölt meg

Niki Laudától vette első versenygépét, Helmut Marko ültette először formulaautóba, de karrierje sosem teljesedhetett ki, hiszen mindössze második F1-es futamán végzett vele egy egészen bizarr baleset.

részletek

Egy igazán emlékezetes szezon: 1974

Ezúttal azt az évet idézzük fel, amikor a nagy Frank Williamsnek még irodára és telefonra sem volt pénze, s így egy telefonfülkéből hívott mindenkit, majd ott várta, hogy visszahívják.

részletek

Retro – Egy sokáig tartó sikerkorszak kezdete

Pilótaként és csapatvezetőként is számos győzelmet aratott Niki Lauda, mai múltidézőnkben pedig azt az április 28-i napot elevenítjük fel, amikor első alkalommal örülhetett az F1-ben.

részletek

Retro – A brazil titán verhetetlen otthon

Ez a titán a csupán 27 éves Emerson Fittipaldi, az 1974-es F1-es szezon második versenyén, Interlagosban, ahova új csapatával, a McLarennel utazott. Az év azóta is vastag betűkkel szerepel a csapat történelemkönyvében.

részletek

Retro – A helyi hős drámája Argentínában

Az 1974-es F1-es szezon az év második hétvégéjén kezdődött meg, méghozzá egy igen fordulatos és drámai versennyel – az utolsó percekig úgy tűnt, hogy Reutemann otthon szerzi meg első győzelmét.

részletek

Mikor nem volt utoljára 1-es szám az F1-ben?

Eldőlt: Lewis Hamilton a 44-es számot viseli jövőre is, így a világbajnoknak kijáró 1-es hiányozni fog a mezőnyből. A minden pilóta által áhított rajtszám történetet elevenítjük fel.

részletek

Retro – McLaren: Az elsők a sok közül

Ha feltennénk a kérdést, "melyik csapat adta a legtöbb világbajnokot az elmúlt négy évtizedben?", az F1-rajongók többsége talán gondolkodás nélkül rávágná: a Ferrari! Nekik azonban nincs igazuk. Az időszak alatt kilenc vörös overallt viselő versenyző lett a sportág bajnoka. Ezzel szemben a McLaren soraiból tizenkettő legjobb került ki. Az első éppen 40 évvel ezelőtt, 1974. október 6-án.

részletek