DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Túraautó

DTM-történelmet írt René Rast

Rast (30), az Audi pilótája a 2017-es év DTM-bajnoka, amivel versenysport-történelmet írt: a német versenyző mindjárt első DTM-szezonjában elnyerte a bajnoki címet, ami utoljára 24 esztendeje az olasz Nicola Larininek sikerült.

Az Audi sikerrel védte meg konstruktőri bajnoki címét, míg az Audi Sport Team Rosberg első ízben végzett a DTM csapatbajnoksága élén, Mattias Ekström, Jamie Green, René Rast és Mike Rockenfeller személyében pedig vasárnap már csupán a három Audi-csapat pilótái indultak eséllyel a pilótabajnoki címért.

René Rast mindössze a hetedik pilóta a népszerű túraautó-bajnokság történetében, aki mindjárt kezdő szezonjában elnyeri a tekintélyes bajnoki címet. A mindeni (Németország) versenyző mindössze három DTM-futamon indult a 2017-es idényt megelőzően. 2016. júliusban, Zandvoortban az Audi Sport Team Rosberg csapatában ugrott be szó szerint egyik napról a másikra Adrien Tambay helyére, s minden előzetes felkészülés híján is olyan jó benyomást keltett, hogy a 2016-os hockenheimi zárófutamon már Mattias Ekströmöt helyettesíthette. Élete második DTM-futamán hatodik helyezésével René Rast már meg is szerezte első DTM-pontjait, s állandó helyet vívott ki magának az Audi DTM-csapatában.

rene-rast-audi-dtm-2017



Tizenkét hónappal később René Rast éppen Mattias Ekströmtől csípte el a célegyenesben a bajnoki címet. Rast szombati hatodik és vasárnapi második helyezésével sikerrel dolgozta le a svéd pilóta mögötti 21 pontos hátrányát, illetve váltotta hajszálnyi, hárompontos előnyre.

„René hihetetlen szezont autózott” – hangsúlyozta Dieter Gass, az Audi versenyigazgatója. „Nem véletlenül hoztuk a csapatba és vártunk jó teljesítményt tőle. Ám arra, hogy mindjárt első szezonjában a bajnoki címért küzd – amit végül meg is nyer – valóban senki nem számított, még maga René sem. Döntő tényezőnek számított alapvető gyorsasága, az idén ő volt a legjobb az időmérők során. Nagy örömmel tölt el az Audi Sport Team Rosberg csapat szereplése is, a gárda már jó ideje nagyon keményen dolgozott, hogy végül csapatbajnoki címet ünnepelhessen. Most a pilóta- és a csapatbajnokságban mindjárt két bajnoki trófeát is begyűjthettek.”

Ugyanazon szezon mindhárom bajnoki címét legutóbb 13 esztendeje hódította el az Audi, 2004-ben Mattias Ekström szerezte meg a pilótabajnoki címet. A legutóbbi Audi DTM-bajnok, egyben az első az Audi RS 5 DTM volánja mögött 2013-ban Mike Rockenfeller volt. Jamie Green és René Rast egyaránt első DTM-bajnoki címéért küzdhetett vasárnap.

Igencsak meggyőzően alakult René Rast kezdő idénye, és – számára első alkalommal – már a hockenheimi szezonnyitón az első sorból indulhatott. Két héttel később, a Lausitzringen már fiatal DTM-pályafutása első dobogós helyezését, a harmadik, budapesti versenyhétvégén pedig első győzelmét ünnepelhette. Ezzel a német pilóta első ízben a vezetést is átvette a tabellán, amelyet többször is váltogatott Mattias Ekströmmel. Moszkvában és a spielbergi Red Bull Ringen Rast két további győzelmet aratott, három pole pozícióval és összesen négy leggyorsabb versenykörrel kiegészítve.

„Eleve az volt a célom, hogy a legjobb kezdő versenyző legyek” – vallja René Rast. „Tanulni akartam, folyamatosan pontokat gyűjteni és mindig a lehető legjobban szerepelni. Ki gondolta volna azonban a szezon előtt, hogy egy csapásra a bajnoki címért küzdhetek? A szezonzárón így valójában már nem is veszíthettem, s nyomás nélkül versenyezhettem ezen a hétvégén – és persze rendkívül szerencsésen, hogy végül sikerült mindez. Köszönet az Audi számára, hogy biztosította ezt a fantasztikus autót és a lehetőséget, hogy harmincévesen még beszállhassak a DTM küzdelmeibe. Köszönet a Team Rosberg gárdájának, ahol már az első naptól kiválóan érzem magam és természetesen csapattársam, Jamie Green számára is, aki az egyik leggyorsabb a DTM mezőnyében és ismét különösen balszerencsésnek bizonyult.”

René Rast Volkswagen-csoporton belüli szokatlan pályafutása a Polo Cup küzdelmeitől Le Mans-on át vezetett a DTM-ig. Háromszor hódította el a Formula 1 keretében megrendezett Porsche Cup trófeáját, 2011 óta pedig már a négy karika jegyében versenyez. Az Audi R8 LMS GT3 sportkocsi volánja mögött már-már a siker garanciájának számított. Daytona, Spa és a Nürburgring 24-órás futamain aratott győzelmei éppúgy alátámasztják mindezt, mint az ADAC GT Masters és most a DTM küzdelmeiben kivívott bajnoki címei.

René Rast 1986. október 26-án a németországi Mindenben született, s partnerével, Dianával, illetve röviddel 2016 karácsonya előtt született fiával, Liam-mel a Bodeni-tó osztrák oldalán, Bregenzben él. Szolgálati gépkocsiként a német pilóta – akárcsak Mattias Ekström – az Audi SQ7* mellett döntött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: