DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Tereprali

Dakar: Toyota az élen az első nap végén

A márkát váltó Nasser Al-Attiyah leggyorsabb idővel kezdte a Dakar Rali 2017-es kiadását, majd megállt a pályán. A Peugeot-k egyelőre nincsenek dobogós pozícióban.

Hétfőn, az új év második napján kezdetét vette január hagyományosan legnagyobb autósport-eseménye, a Dakar Rali Dél-Amerikában, amely január 14-ig tart. A száguldás első napján a mezőny csak egy bemelegítő gyorsaságit teljesített, 39 kilométert Paraguay fővárosa, Asunción környékén. A több mint 400 kilométeres összekötő szakasz javát azonban már Argentínában tették meg az egységek: a Dakar el is köszönt Paraguaytól, a verseny további része a szomszéd országban és Bolíviában zajlik.

Az X-Raid Minijét Toyota Hiluxra cserélő kétszeres Dakar-győztes, Nasser Al-Attiyah bizonyult leggyorsabbnak, 25 perc 41 másodperces idejével áll az eredménylista élén. Autója azonban meghibásodott az összekötő szakaszon, így csapattársának, Giniel de Villiersnek kellett tovább vontatnia.

Egy szokatlan név, a WRC-t megjárt Xevi Pons végzett a második helyen, míg a harmadik a szintén toyotás Nani Roma lett. A favorit Peugeot különítményét Carlos Sainz vezeti a negyedik helyen. Sebastien Loeb hatodik, Cyril Despres nyolcadik, a szakaszon elsőként pályára hajtó címvédő és 12-szeres Dakar-győztes Stephane Peterhansel pedig 12. időt teljesített.

A privát Yamahát vezető Xavier de Soultrait volt leggyorsabb a motorosok kategóriájában, miközben a 2016-os nyertes Toby Price csak 17. helyen ért célba, nem sokkal a tavalyi második, Stefan Svitko előtt. De Soultrait két másodperces különbséggel nyert a motorosok között, Marcelo Medeiros azonban több mint egy percet adott ellenfeleinek a quadosok soraiban. A kamionosok egyelőre nem értek célba.

Holnap már komolyabb szakasz következik, a Resistanciából induló mezőny 812 kilométert teljesít, ebből 284 km szelektívet.

Frissítve: A később befutó kamionos mezőny leggyorsabbja a cseh Martin Kolomy volt egy Tatra volánja mögött, a címvédő Gerard de Rooy ötödik lett egy defekt után. Idén egy új kategóriával egészült ki a verseny, az UTV-vel, mely kis méretű, négykerekű járműveknek szól, melyek korábban az autók ellen versenyeztek. Akár Coronel-kategóriának is átkeresztelhetnék, mivel az első helyet Tim Coronel szerezte ikertestvére, Tom Coronel előtt.

 

Az autós kategória első öt helyezettje:

1. AL-ATTIYAH (QAT), BAUMEL (FRA)

TOYOTA

00:25:41

2. PONS (ESP), GARCIA (ARG)

FORD

00:00:24

3. ROMA (ESP), HARO BRAVO (ESP)

TOYOTA

00:00:29

4. SAINZ (ESP), CRUZ (ESP)

PEUGEOT

00:00:33

5. DE VILLIERS (ZAF), VON ZITZEWITZ (DEU)

TOYOTA

00:00:41

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: