DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Tereprali

A Toyota újonca vezet, Al-Attiyah bajba került Abu Dhabiban

Seth Quintero szakaszt nyert és a vezetést is átvette a tereprali-vb második futamán: Nasser Al-Attiyah sok időt veszített, ketten is kiestek az esélyesek közül.

Elképesztő fordulatokat hozott az Abu Dhabi Desert Challenge harmadik, csütörtöki szakasza. A tereprali-világbajnokság második futamát eddig vezető Nasser Al-Attiyah-nak ugyanis (bár az első ellenőrző ponton még leggyorsabbként haladt át) műszaki hibája adódott a Prodrive Hunterrel, amellyel szűk 21 percet veszített, ennyit vesztegelt a sivatagban.

A katari klasszis azonban ezt követően rápattant a gázpedálra, és őrült vágtát rendezett a közel négy órán és 250 kilométeren át tartó dűnézés során: olyan felzárkózást mutatott be, hogy a szelektív végéig 13 perc alá csökkentette a napi hátrányát, és az Ultimate kategória ötödik legjobb idejét autózta így is.

A szakaszt végül a Toyota gyári versenyzője, a T1-es autóval a Dakaron debütáló Seth Quintero húzta be, aki parádésan autózott végig, és másfél percet vert az Overdrive Toyotával magához képest visszafogottabb futamot teljesítő Yazeed Al-Rahjira. A harmadik-negyedik helyre két másik Toyota, Guerlain Chicherit és Lucas Moraes ért be, de ez a harmadik szakasz már alaposan beindította a csillaghullást.

toyota-quintero



Egyrészt a versenyt másodikként kezdő Guillaume de Mevius még tegnap adta fel a küzdelmet, amikor túlvállalt/elnézett egy leszakadó dűnét, és olyan erővel landolt az alján, hogy csigolyasérülést szenvedett, és egészségügyi okokból ki kellett állnia. Azóta már jelentkezett, kiengedték a kórházból, de a versenyt természetesen nem folytathatja.

Másrészt Al-Attiyah gondjai után a virtuális abszolút első helyet Yuan Cruz Yacopini vette át, ám az argentin pilóta szintén egy dűnének esett áldozatául ezen a napon, és nem is tudta folytatni a versenyt, ő is kiállni kényszerült.

Harmadrészt pedig Moraestől is búcsúzunk: a brazil fiatal az összetett harmadik helyén zárta a csütörtöki napot, ám a célba már lángoló autóval érkezett – szerencsére ő és navigátora is ki tudott ugrani, nem lett bajuk, a Hilux viszont gyakorlatilag megsemmisült, így ők is kiestek, holnap már nem tudják folytatni a viadalt. Itt láthattok erről egy videót!

Így összességében Al-Attiyah a 21 perces megállás ellenére is harcban van a futamgyőzelemért, hiszen az említett Quintero vette át a vezetést, de előnye csak bő egy perc a címvédővel szemben, aki mögött hivatalosan még Moraest láthatjuk az eredménylistában két és fél perc lemaradással, de valójában Al-Rahji lesz a harmadik a brazil kiállása után – a Dakaron totálkárt csináló pilóta szűk öt perccel követi az éllovas Quinterót.

Érdekesség, hogy az összetettben az ötödik helyen áll Austin Jones, aki a Challenger kategóriát, vagyis a T3-asok versenyét vezeti egy Can-Ammel, és a mai szakaszon is befért a top ötbe egy T3-as autó: Cristina Gutierrez, a kategória idei Dakar-győztese tudott ilyen teljesítményt nyújtani.

nasser_1

A motorosoknál a Dakar-második Ross Branch első igazi villanását hozta ez a nap, a botswanai  versenyző bő háromperces előnnyel nyerte meg ezt a szakaszt. Összesítésben viszont negyven perc lemaradással (ebből 15 büntetés) csak a negyedik, megelőzve Ricky Brabecet, a futamot pedig továbbra is Aaron Mare vezeti a másik Heróval, öt perccel megelőzve Konrad Dabrowskit és az ő csapattársát, Jeanloup Lepant.

Pénteken egy 231, szombaton pedig egy 206 kilométeres szelektív vár még a mezőnyre, ennek végén zárul majd a futam.

Az autós mezőny állása három nap után:

1. Seth Quintero, Dennis Zenz Toyota Hilux  
2. Nasser Al-Attiyah, Edouard Boulanger Prodrive Hunter +1:10
3. Yazeed Al-Rahji, Timo Gottschalk Toyota Hilux +4:56
4. Guerlain Chicherit, Alexandre Winocq Toyota Hilux +10:50
5. Austin Jones, Oriol Mena Can-Am Maverick +19:23
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: