DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Tereprali

Al-Attiyah dominál, újra vezet Abu Dhabiban

A címvédő katari valósággal szárnyalt ma a Prodrive Hunterrel, így egy szakasszal a vége előtt visszavette a vezetést a tereprali-vb második futamán.

Újabb fordulatot hozott az Abu Dhabi Desert Challenge negyedik, egyben utolsó előtti versenynapja. A tereprali-világbajnokság idei második futamán ugyanis a tegnapi 20-21 perces megállás ellenére már ismét a címvédő Nasser Al-Attiyah vezet: a katari klasszis megint domináns formában autózott, és nagyon simán nőtt a teljes mezőny fölé.

A Prodrive Hunterrel versenyző pilóta nyolc és fél perccel volt gyorsabb a második helyre megérkező Yazeed Al-Rahjinál, tíz percet adott Martin Prokopnak, és tíz és felet Seth Quinterónak. Utóbbi ugyan egy napig vezette a versenyt, de a Toyota amerkai újoncánál ez pünkösdi királyságnak bizonyult, hiszen fordult a kocka, és ismét Al-Attiyah áll az élen, a bajnok előnye több mint kilenc perc Quinteróval szemben.

nasser-prodrive



Az amerikainak egyébként inkább hátrafelé kell figyelnie, mert Al-Rahji nem egészen háromperces lemaradással követi őt a dobogó alsó fokán.

A nap nagy vesztese Guerlain Chicherit, aki a második helyen haladt, és összetettben is harcban volt már a dobogós pozíciókért, ám az utolsó szektorban meg kellett állnia egy hiba miatt, és húsz percet veszített. Ezzel visszaesett az abszolút ötödik helyre a T3-as kategóriát vezető Austin Jones mögé, akit holnap azért még visszaelőzhet, hiszen csak két perc van köztük, de a dobogóra önerőből Chicherit már nem állhat fel.

A versenyből egyetlen, 201 kilométeres szelektív szakasz van hátra szombaton, ami azt jelenti, hogy az eddigiek alapján ha nincs technikai hiba vagy nem történik semmi váratlan, akkor Al-Attiyah a kezében tartja a győzelmet. A szakaszeredmény azonban nem lényegtelen, hiszen a tereprali-vb-n minden nap végén osztanak 5-4-3-2-1 pontot az aznapi öt leggyorsabbnak, és mivel a Dakaron kiesett, így minden egységre szüksége van az ötfutamos bajnokságban.

A Challengerben egyébként Jones hat és fél perccel vezet szintén Can-Ammel versenyző csapattársa, Rokas Baciuska előtt, akinek ma két percet tudott adni az éllovas. A T4-es autókat jelentő SSV értékelésében viszont még ennél is szorosabb a küzdelem, Mansour Al Helei ugyanis másfél perccel gyorsabb volt ma Yasir Seidannál, így 72 másodperces előnybe került, innen jön majd az utolsó, mindent eldöntő szakasz.

A motoros kategóriában Aaron Mare alakított ki magának döntőnek tűnő előnyt, hiszen megnyerte a mai szakaszt, ezzel tíz perc fölé növelte az előnyét az összetettben Konrad Dabrowski és 22 percre Jeanloup Lepan előtt. A negyedik-ötödik helyen továbbra is Ross Branch és Ricky Brabec motorozik.

A negyedik szakasz végeredménye (autósok):

1. Al-Attiyah/Boulanger (Prodrive)

2. Al-Rajhi/Gottschalk (Toyota) +8:21

3. Prokop/Chytka (Ford) +9:53

4. Quintero/Zenz (Toyota) +10:31

5. Jones/Mena (Can-Am) +14:58

 

Az összetett állása a negyedik szakasz után (autósok):

1. Al-Attiyah/Boulanger (Prodrive) 

2. Quintero/Zenz (Toyota) +9:21

3. Al-Rajhi/Gottschalk (Toyota) +12:07

4. Jones/Mena (Can-Am) +33:11

5. Chicherit/Winocq (Toyota) +35:28

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: