DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

F1-Archív: Schumacher csigolyatörése

Ralf Schumacher csigolyatörés után lábadozik, Frank Williams csapata eredményeit dicséri, teljesítménybért vezetne be Bernie Ecclestone - az utóbbi két évtized F1-es hírei augusztus 5-én.

2017

Jövőre végre megkezdődik a Hungaroring háromlépcsős modernizálása. Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette, hogy a papírmunka végeztével első lépésként a főtribün és a többi célegyenes környéki lelátó kerül felújításra, így egyfajta stadionrészleg kerül kialakításra. Ezt követően a főépület újjáépítése a soros, de tervben van látogatói központ és múzeum kialakítása is.

2016

A Williams szemet vetett Jenson Buttonra. A brit szerződése év végén lejár a McLarennél, Claire Williams csapatvezető pedig szeretné őt visszacsábítani ahhoz az alakulathoz, amelynél 2000-ben megkezdte F1-es karrierjét.

button-portrait-2016



2015

A Force India év végéig elcsípné a konstruktőri negyedik helyen álló Red Bullt. A nyári szünetben a két csapat között 57 pont a különbség, ám Bob Fernley csapatvezető úgy gondolja, hogy a maradék kilenc versenyhétvégén még megfogható a négyszeres világbajnok alakulat.

2014

Max Verstappen a Mercedes és a Red Bull nevelőprogramjával is tárgyal. A 16 éves pilóta debütáló Formula-3-as szezonjában azonnal a bajnoki címért állt be a sorba, amivel rögtön felhívta magára nagyok figyelmét.

verstappen-2014-win

2013

Romain Grosjean sokat erősödött fejben – ismeri el lotusos csapatfőnöke. Eric Boullier erős második félidőt vár pilótájától, aki az utóbbi három versenyhétvégéből egyszer dobogóra állt, kétszer pedig csapattársánál, Kimi Raikkönennél jobb időmérős teljesítményt nyújtott.

2011

Felzárkózna az élmezőnyre a Mercedes. A Ross Brawn által igazgatott alakulat év eleji teljesítménye elmaradt az előzetes elvárásoktól, de a szakember céljain ez mit sem változtat: továbbra is a futamgyőzelem lebeg a szeme előtt. A német márka jelenleg 300 pontos hátrányban a konstruktőri táblázat negyedik helyén tanyázik, első dobogós eredménye pedig egyelőre várat magára.

2010

Hiába vásárolt fel világbajnok csapatot, a gyári Mercedes egyelőre csak visszafogott eredményekre képes. A Brawn GP-re épített, Ross Brawn által irányított gárdától gyors sikereket várt a vezetőség, ám a szezon féltávjánál a csapat legjobb eredménye három harmadik helyezés, miközben a ponttáblázaton már 180 egységnyi a hátrányuk a vezető Red Bullhoz képest.

2009

Frank Williams elégedett csapata fejlődésével. A grove-i gárda az utóbbi négy versenyen négyszer végzett a top 5-ben, ennek köszönhetően pedig mindössze 14,5 ponttal marad el a konstruktőri harmadik helyen álló Ferraritól. A fenti eredményekhez nagyban hozzájárult a feltörekvő Nico Rosberg teljesítménye, aki a szezon első tíz futamán nyolc alkalommal szerzett pontot.

williams-rosberg-2009-action

2008

Damon Hill Kimi Raikkönent tartja a vb-cím legnagyobb esélyesének. 1996 világbajnoka a Ferrari Magyar Nagydíjon mutatott erős teljesítményéből indul ki, amely alapján a mclarenes Lewis Hamiltonnak nehéz második félidőt jósol.

2007

Lewis Hamilton nyerte a Magyar Nagydíjat Kimi Raikkönen előtt. A mclarenes egy egész futamon át tartó macska-egér játékból jött ki győztesen, ezáltal 7 pontra növelte előnyét a ferraris előtt. A dobogó legalsó fokára a BMW-Sauber pilótája, Nick Heidfeld állhatott fel. Eközben a Mclarenen belül egyre nő a pilóták közötti feszültség, ugyanis Fernando Alonso az időmérő edzésen szándékosan tartotta fel társát, amiért egy rajtbüntetés lett a jutalma.

hamilton-raikkonen-hun-action-2007

2006

Bernie Ecclestone Fernando Alonsót kritizálja, szerinte ugyanis a Renault pilótája világbajnok létére nem mutat elég jó példát. A spanyol a Magyar Nagydíj időmérőjén két másodperces időbüntetéssel sújtották, miután az első szabadedzésen veszélyesen előzte Robert Doornbost. A kvalifikációt egyébként (életében 11. alkalommal) a mclarenes Kimi Raikkönen szerezte meg, mögötte a ferraris Felipe Massa és a hondás Rubens Barichello sorakozott fel.

2005

Visszatérhet a versenynaptárba a Dél-Afrikai Nagydíj. A szervezők 2009-től rendeznének futamot hazájukban, és abban bíznak, hogy még év vége előtt aláírják a szerződést Bernie Ecclestone-nal. Az ország 18 hónapja dolgozik az F1-es visszatérésen, és „napról napra magabiztosabb” a sikerben.

2004

Ralf Schumacher június óta nem versenyezhet, még minimum két futamot ki kell hagynia. A német az Amerikai Nagydíjon szenvedett el kettős csigolyatörést, amelyek a vártnál lassabban gyógyulnak. Schumacher egyébként jól érzi magát, de orvosai szerint ha most autóba ülne, akkor egy esetleges újabb balesettel bénulást kockáztatna. Felépüléséig a Williams Antonia Pizzoniát ültette a helyére.

ralfsch-2004-america-baleset

2003

Teljesítménybért vezetne be az F1 mindenható ura. Bernie Ecclestone szerint a pilótáknak tudniuk kellene saját magukat motiválni a jobb eredmények érdekében, de ez nem mindig sikerül nekik. Erre találta ki a teljesítményhez kötött fizetést, amely saját bevallása szerint Nelson Piquet esetében jól működött, amikor a brazil neki versenyzett a Brabhamnél.

2002

A McLaren megtanítja egy szerencsés rajongóját F1-es autót vezetni. A csapat egy mini gokartbajnokságot szervezett, melyre többek között Németországból, Oroszországból és Magyarországból is érkezett nevező. A legjobbnak bizonyuló – kizárólag amatőr – játékosnak egy sornyi teszten kell majd helytállnia, mielőtt az MP4-16-os volánja mögé beülhet.

2000

David Coulthard bizonyult a leggyorsabbnak a Valenciában rendezett szezonközi teszt második napján. Mögötte a szintén McLaren-Mercedes színeiben versenyző Mika Hakkinen végzett, míg kisebb meglepetésre a harmadik Pedlo de la Rosa lett az Arrows-zal. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: