DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

Kubica két emlékezetes pillanata Kanadából

Átélte a poklot és a mennyországot is Robert Kubica Montrealban mindössze egyetlen év különbséggel. 2007-ben elképesztő balesetet úszott meg karcolásokkal, egy évre rá viszont élete első (és egyetlen) győzelmét aratta ugyanitt.

A 2007-es montreali verseny Robert Kubica óriási balesetéről maradt híres. A BMW pilótája a hajtűkanyarhoz közeledve Jarno Trulli mellé próbált beférni a belső íven, ám az olasz próbálta védeni pozícióját és kicsit kijjebb szorította. A lengyel versenyző elkapta a fűsávot, így a versenyautó tovább sodródott kifelé, majd nagy sebességgel egy buckán felpattant és irányíthatatlanná vált.

A betonfalat nagyon durván elkapva visszapattant az aszfaltra, majd a túloldali falnak is nekiment az addigra már nagyon erősen roncsolódott BMW. Bár Kubica csak kisebb sérüléseket szenvedett nagy szerencséjére, a következő nagydíjat kihagyta az Egyesült Államokban. A sors iróniája, hogy helyette ugrott be élete első versenyén Indianapolisban Sebastian Vettel, aki akkor még 20 éves sem volt. Év vége előtt a Red Bull el is halászta Vettelt a BMW elől, először a Toro Rosso, majd 2009-től a Red Bull nagycsapatához, ahol 2014-ig maradt is, 4 világbajnoki címet szerezve közösen.

Kinézetre rettenetes baleset volt, szerencsére komoly sérülés nem történt


Egy évvel később is bővelkedett eseményekben a montreali verseny. Egy biztonsági autós fázis során egyszerre robbant be szinte mindenki a bokszba kereket cserélni és tankolni. A bokszutca végén levő lámpa azonban pirosat mutatott, ezt Hamilton nem vette észre, az előtte álló két autót pedig túl későn, így belerohant Raikkönen Ferrarijának hátuljába, mindkettejüket kiejtve a versenyből. Kubicának szerencséje volt, hogy nem őt trafálta el Hamilton hátulról. A lengyel versenyző az élre állt a zöld lámpánál és a célig meg is őrizte ezzel a saját és a BMW csapat első győzelmét besöpörve. (végül a pilótának és a csapatnak is ez lett az egyetlen ezidáig)

A 2008-as verseny rövid összefoglalója

Robert Kubica kedden több, mint hat év elteltével Formula-1-es autót tesztelt Valenciában. Érdekes, hogy ezt pont arra a hétre időzítették, amikor a Kanadai Nagydíj következik a versenynaptárban, ami két ízben is igen fontos szerepet játszott Kubica pályafutása során. Hogy látjuk-e még valamikor a lengyel pilótát F1-ben versenyezni, egyelőre rejtély.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: