DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro – Sérülésből visszatérve a dobogó tetejére

Az 1997-ben ezen a napon rendezett Német Nagydíjat Gerhard Berger és talán az egész Benetton csapat utolsó nagy tündöklésének tekinthetjük. Az osztrák az esélyekkel dacolva futott domináns hétvégét.

A 37 éves Berger aligha élt át nehezebb időszakot pályafutása során, mint 1997 nyarán. A Spanyol Nagydíjat követő három futamot ki kellett hagynia orrüreggyulladás miatt, hiszen két műtét várt rá, erre az időszakra pedig az újonc Alexander Wurz kapott lehetőséget Benettonjában, aki rendkívül meggyőző debütálással hívta fel magára a figyelmet. Berger jövőre egyébként is bizonytalan volt az F1-ben, hiszen csak év végéig szólt a szerződése a Benettonnal. De mindezek apróságok voltak ahhoz képest, hogy apja is ekkor veszítette életét egy repülőgép-balesetben.

picture (1)_1



Ilyen körülmények után jött helyre egészségi állapota és vált ismét versenyre bevethetővé az osztrák, aki Hockhenheimben, a Német Nagydíjon ejtette meg visszatérését. A hétvégét pedig rögtön egy nagy bejelentéssel kezdte, hiszen a világ tudtára adta, hogy év végén visszavonul az F1-től, ezzel befejezve eddig kilenc győzelmet számláló pályafutását.

Ezek után senki, talán ő maga sem számított arra, hogy éppen a 8-as számú Benetton fogja a hétvége legnagyobb meglepetését szolgáltatni. Berger ugyanis az időmérőn megszerezte a pole-pozíciót azzal az autóval, amely sokszor csak a középmezőny elejére volt jó az év addigi kvalifikációin. A szintén remeklő Giancarlo Fisichella Jordanjét előzte meg 23 ezreddel, mögöttük pedig Mika Hakkinen és Michael Schumacher sorakoztak.

A rajtnál Berger megtartotta a vezetést, és nem a második sorból induló két nagyágyú, hanem Fisichella volt az, aki tartani tudta vele a lépést és nyomást gyakorolt rá egészen addig, amíg a 39. körben egy defekt véget nem vetett a versenyének. De egyéb balesetekből sem volt hiány: az első körben a két bajnoki rivális vízhordozója, Frentzen és Irvine akadtak össze, magukkal rántva Coulthardot is - a trió ugyan visszajutott a bokszba, de egyikük sem tudta folytatni.

Az 1997-es év amiatt is különleges volt, mert egy adott futamon vagy csak Schumachernek, vagy Jacques Villeneuve-nek jött ki a lépés, hiszen a vb-elsőségért küzdő két pilóta egyszer sem állt együtt a dobogón. Ezúttal a kanadai volt a balszerencsés, aki a Trullival való csatája során pördült meg és esett ki.

Berger végül nagy előnnyel szerezte meg önmaga és a Benetton utolsó F1-es győzelmét, és az egyetlen olyat, amit Michael Schumacher távozása után ért el az alakulat. Az osztrák csodás magasságokba jutott a nehéz hónapok után, noha ez egyúttal utolsó dobogója is volt, hiszen a szezon végéig többször már nem végzett az első három között. Ezúttal Schumacher és Hakkinen álltak a két oldalán a pódiumon, akik pedig a következő évtől át is vették az uralmat, megkezdve saját korszakalkotó párharcukat.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: