DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro – A pápa mentette meg Kubica életét?

Robert Kubica élete hajszálon múlt a szörnyű 2007-es montreali balesete után - már szinte az F1-es Kanadai Nagydíj után felröppent pletyka, hogy a néhai II. János Pál járt közben érte.

Nem túlzás azt állítani, hogy Robert Kubica az évtized balesetének volt szenvedő alanya a 2007-es Kanadai Nagydíjon – a lengyel pilóta BMW-je az első újraindítás után, a hajtű előtt vett ugratót Jarno Trulli autóján. Az elejével a levegőbe emelkedett, és irányíthatatlan autó előbb érintőt vett az egyik falon, és a következő pillanatban majdnem frontálisan csapódott neki a szemközti betonfalnak. A kék-fehér autó biliárdgolyóként pattant vissza a pályára, alkatrészei szanaszét repültek a pályán, és tényleg csak gondviselésnek volt köszönhető, hogy sem Kubica, sem a törmelékdarabok és a leszakadó kerekek nem találtak el senkit.

Az F1.07-es kódjelű járgány még egyszer át is bucskázott a feje fölött, majd a másik oldal korlátjának csapódott és nyugodott meg annak tövében. A biztonsági autó természetesen azonnal felvonult, mi pedig kezdhettünk aggódni a lengyel életéért. A verseny után megerősítették, hogy Kubica csak kificamította a bokáját – ami a láthatóvá vált lábfejeire tekintve valóságos csoda – és rajtra készen állt a következő heti USA Nagydíjra. Az orvosok viszont inkább pihenést javasoltak neki, így távolmaradása tette lehetővé Sebastian Vettel bemutatkozását a lengyel autójában, Indianapolisban.



A baleset nagysága és a sérülés csekélysége miatt sokan csodálkoztak azon, hogyan úszhatott meg Kubica nagyjából egy karcolással egy ekkora csattanást, és többen már ekkor felvetették a deus ex machinát – mármint Isten beavatkozását a 2005 áprilisában elhunyt néhai római katolikus egyházfő, II. János Pál közbenjárására. A lengyel pápa és a lengyel pilóta is egyaránt Krakkóból származik, és Kubica első BMW-s szezonjában (2006) egy Jan Pawel-feliratú matricát viselt a sisakján rá emlékezve. Azt nem tudjuk, Kubica mély vallásosságából, vagy inkább csak honfitársa iránti tiszteletből ragasztotta rá ezt fejvédőjére, az viszont biztos, hogy jót mulatott azon a híren, hogy az egykori pápa mentette meg az életét.

II. János Pált 2007 tavaszán avatták boldoggá, és a lengyel PAP hírügynökség szerint ennek volt köszönhető az a csoda, amely Kubica megmeneküléséhez vezetett. „Nem tudok erről semmit. Lengyelországban sok olyan dolgot híresztelnek, melyek nem igazak. Nem tudom, hogy ki mentette meg az életem, ha valaki megmentette egyáltalán. Egyben vagyok, és ez a lényeg” – nyilatkozta Kubica. Később kiderült, hogy egyházi körökből indult el a hír, mivel újabb megerősítést szerettek volna II. János Pál szentté avatásának.

 

Így volt-e vagy sem, a lengyel katolikus egyház Kubica 2011-es ralibalesete után is kapva kapott az alkalmon, és a korábbi eseményeken (no meg a versenyző vélt vagy valós vallásosságán) felbuzdulva Lengyelország bíborosa, Stanislaw Dziwisz egy medált küldött Kubicának, mely II. János Pál egykori palástjának egy darabját, valamint a pápa egy csepp vérét tartalmazta. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: