DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

Exkluzív: A ralikrossz jobb, mint a WTCC!

A kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loebbel Rigában, első WRX-győzelme előtt beszélgetett szerzőnk. A francia legenda nagyon jó véleménnyel van a sorozatról, melyre érdemes odafigyelni!

Mik a benyomásaid az első ralikrossz-világbajnokságban töltött évedről? Úgy látszik, nagyon élvezed.

„Nagyszerű itt vezetni, kétségtelenül jobban élvezem a ralikrosszt, mint a WTCC-t! Az autók nagyon gyorsak, kiélezett csatákat vívunk a pályán, és az egész sorozat jó irányba halad, a múlthoz képest sokat fejlődött.” 

Sokáig tervezel maradni?

„Nehéz megmondani. Jelenleg az a tervünk, hogy folytassuk jövőre is (azaz most már idén), de nem hoztam döntést a távoli jövőre nézve. Egy biztos, most kizárólag csak a World RX-re és a Dakarra koncentrálok.”

 loeb-rx



Kik a legfőbb riválisaid a sorozatban, kiket tartasz a kategória legjobbjainak?

„Van pár nagyon gyors versenyző, a csapatok erősek, az autók tempója nagyon közel van egymáshoz, hatalmas teljesítményre képesek, szóval ez egy nagyszerű sorozat. Solberg, Ekström, Bakkerud, a csapattársam Timmy (Hansen), és Kristoffersson. Őket tartom a legfőbb riválisaimnak.”

Hogyan ajánlanád a ralikrossz-világbajnokságot az autósportért rajongóknak? Miért érdemes kimenni nézőként egy versenyhétvégére, és miért jó követni a sorozatot?

„Mindig óriási a show, és nem unalmas, mint más sorozatok, ahol előre lehet tudni, hogy ki fog nyerni. Nem unod el magad a verseny közben, és a TV-ben sem mutat rosszul. Az emberek érdekesnek találják, és ez jó, remélem ez a jövőben folyatódni fog.”

Ajánlanád olyan versenyzőknek is a ralikrosszt, akik még nem döntötték el, hogy hol fognak versenyezni a következő szezonban?

„Igen. Én élvezem, megtaláltam benne, amit kerestem. Adrenalin, kerék-kerék elleni csaták, jó autók… Szóval csak ajánlani tudom minden érdeklődő pilótának.”

 loeb-riga-win

Két ralikrossz szériában is versenyeztél már, az amerikai stílusú Global Rallycrossban és a World RX-ben. Vannak számottevő különbségek a két kategória között?

„Nem, a kormány mögül ugyanolyanok, de amióta a World RX FIA-világbajnokság lett, sok gyártó elkezdett érdeklődni és autókat indítani, szóval a szint nagyon magas, talán ez a legnagyobb különbség.”

A WRC és a WRX autók nagyon hasonlítanak kívülről, de mik a legfőbb különbségek, mik voltak azok a tényezők, amikhez még neked is hozzá kellett szoknod?

„A stílus, ahogy vezetni kell. Nem driftelhetünk sokat, mert amikor keresztbe csúszol, sok időt vesztesz. Előfordul, hogy egyszerre öten is egy tizeden belül vagyunk, emiatt nagyon a tökéletességre kell törekedned. Azt kell hogy mondjam, hogy a ralikrossz tényleg rengeteget fejlődött, szintben is, mióta legelőször kipróbáltam.”

loeb-rx-2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: