DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Ralikrossz

WRX: Véget ért Kristoffersson győzelmi szériája

Új autóflottával folytatódott a tűzeset után a Ralikrossz-vb. Először szerepelt teljesen egységes versenygéppel a mezőny, amiből Timo Scheider profitált igazán.

A GCK Motorsport két autóját Lydden Hillen elemésztő tűzeset után a brit, majd a belga és német WRX-fordulót is törölni kellett arra hivatkozva, hogy az incidens vizsgálata még zajlik, a világbajnokságot nem küldik addig pályára, amíg ki nem derül, az RX1e hajtáslánc biztonságos – a tüzet a biztonsági kamerák felvétele szerint a töltés alatt álló akkumulátorok kigyulladása okozta.

A vizsgálat eredménye továbbra sem ismert, a WRX vezetősége azonban egy vésztervvel a szezon folytatása mellett döntött, mivel a versenynaptárból csak két helyszín maradt vissza, Dél-Afrika és Hongkong. Az 500 kilowatt teljesítményű RX1e versenygépek helyett az elektromos másodosztály, az RX2e 270 kilowattos, egységes flottáját kapták kölcsön a világbajnokság csapatai, miután az utánpótlásszéria szezonja Németországban már véget ért. (Hozzátartozik, hogy a WRX nélküli két hétvégén több vb-szereplő indult már az RX2e-ben.)



Fokvárosba az október 7-8-i, duplafordulós hétvégén nyolcfős mezőny utazott. Egyedül a GCK párosa, Sebastien Loeb és Guerlain Chicherit hiányzott érthető okok miatt a megszokott felállásból, emellett a Münnich Motorsport egy második autót is nevezett René Münnich számára. A világbajnokság történetében először állt fel a mezőny teljesen megegyező autókkal – az RX1e esetében az egységes hajtáslánc köré eltérő karosszériákat húztak fel a csapatok –, ezért kérdés volt, vajon változnak-e a szokásos erőviszonyok.

Első nap: Kristoffersson szériája folytatódott

A szezon addig megtartott három versenyét Johan Kristoffersson uralta, plusz szerzett még egy győzelmet a belga hétvégén az RX2e-ben is – a fő kérdés az volt, folytatódik-e a dominancia ezzel a lendülettel. Kristoffersson végül behúzta az évad negyedik döntőjét is, de korántsem simán: a SuperPole-en először győzték le, itt Kevin Hansen volt a leggyorsabb, a három előfutamot pedig három különböző versenyző nyerte. Kristoffersson és Timmy Hansen mellett Timo Scheider volt a meglepetésnyertes – ez volt az első jel, hogy a kétszeres DTM-bajnoknak, aki már a SEAT Ibizával is ért el meglepően jó eredményeket, köztük egy dobogót Norvégiában, kedvezhet az átállás az egységes technikára.

Az elődöntőben és a döntőben Kristoffersson már a szokásos formáját hozta. A megszokott vb-menők gyorsak voltak, de a fináléban Timmy Hansen és Ole Christian Veiby összeakadása átrajzolta a sorrendet, Kevin Hansen lett a második, Scheider pedig második dobogóját szerezte a szezon során.

Második nap: Scheider első WRX-győzelme

Az első nap is mutatta, hogy Scheidernek van keresnivalója az élmezőnyben, a második napon azonban olyan produkciót mutatott, amit sosem láttunk tőle ebben a bajnokságban – egy olyan versenyzőről van szó, aki négy teljes szezont már futott a vb-n, mégis csak negyedik dobogóját szerezt meg Dél-Afrikában szombaton.

A német napja a hátsó hajtás meghibásodásával kezdődött a SuperPole-on és defekttel folytatódott az első előfutamon, vezető helyről: ezeket Kristoffersson zárta az első helyen. Scheider azonban a nehéz kezdet ellenére innentől lehengerlő formába került, győzött a hátralevő két futamon, az elődöntőben, és végül a döntőt is megnyerte.

A WRX visszatérése így meglepetéssel zárult: még aki arra is számított, hogy a szériát elektromos éra kezdete óta uraló Kristofferssont most fogják legyőzni, aligha Timo Scheiderre tette volna tippjét. Az ötszörös világbajnokot rajta kívül Kevin Hansen is megelőzte vasárnap, így harmadik helyre szorult.

A svéd bajnoki előnye természetesen így is reálisan behozhatatlan a szintén kétfordulós hongkongi szezonzáró előtt: 36 ponttal vezet Kevin Hansen előtt, Hongkongban 46 egység szerezhető. Scheider nagyot kaszált kettős dobogójával, 68 ponttal ő a világbajnokság új harmadik helyezettje.

A WRX állása öt forduló után:

1.

Johan Kristoffersson

KMS Volkswagen / RX2e

107

2.

Kevin Hansen

Hansen Peugeot / RX2e

71

3.

Timo Scheider

Münnich SEAT / RX2e

68

4.

Niclas Grönholm

CE PWR / RX2e

63

5.

Timmy Hansen

Hansen Peugeot/ RX2e

59

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: