DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Ralikrossz

FIA-világbajnokság jön Magyarországra: Nyirád a WRX 2024-es naptárában

Február végén megérkezett a Ralikrossz-vb idei versenynaptára, ám tartogatott egy nagy meglepetést: július 27-28-án először versenyez a csúcskategória hazánkban.

Bizonytalan idők járnak a ralikrossz szerelmeseire: miközben a legtöbb FIA-sorozatnak az új év kezdetén volt már biztos 2024-es versenynaptára, a WRX menetrendjéről idáig még tervezetet sem adtak ki, ahogy a mezőny létszáma és szereplői sem ismertek – utóbbiról annyit tudunk, hogy az RX1e szabályrendszer krízise miatt idén az elektromos autók mellett hagyományos, benzines SuperCarok is indulhatnak a mezőnyben.

Február 28-án az első nagy kérdőjel tisztázódott: a WRX promótere nyilvánosságra hozta az FIA Motorsport Világtanács ülésén jóváhagyott 2024-es versenynaptárat. Ahogy a halogatást követően számítani lehetett rá, a szezon nem mostanában indul, július 6-8-án egy klasszikus pályán, Höljesben kezdődik a csupán öt, talán hat fordulóból álló szezon.

Svédország után két héttel következik a magyar forduló: Nyirád, amely az elmúlt két évben az Európa-bajnokságot látta vendégül, most a világbajnokságot fogadja – először tartanak Ralikrossz-vb-fordulót Magyarországon július 27-28-án. Betétszériaként az RX1 és RX3 Európa-bajnokság, valamint az RX2e is érkezik Nyirádra. Egyelőre találunk egy csillagot a magyar helyszín mellett, a homologizációra vonatkozóan.



Két bevált európai helyszín, a belgiumi Mettet és portugáliai Montalegre alkotja az európai szezont a nyári végi időszakban, majd december 1-jén új kontinensen, Ausztráliában zárul az évad, egyelőre ismeretlen pályán.

Nem kizárt, hogy a Ralikrossz-vb szezonja egy ázsiai fordulóval is bővül az egyelőre üres őszi időszakban, erről jelenleg tárgyalások folynak. 2023-ban Hongkong szerepelt a programban.

Az infografikán látható még egy új pálya, Essay – itt azonban a világbajnokság nem versenyez, csak az Európa-bajnokság, a francia helyszín hasonló szerepet kap, mint a korábbi években Nyirád.

A WRX 2024-es versenynaptára:

1. Svédország Höljes július 6-7.
2. Magyarország Nyirád július 27-28.
3. Belgium Mettet augusztus 17-18.
4. Portugália Montalegre szeptember 7-8.
5. Ausztrália   november 30. - december 1.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: