DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Ralikrossz

Kárai Tamás újra top 5-ben az RX1-ben

Az új generációs Audi S1-gyel megismételte előző évi bajnoki végeredményét Kárai Tamás – de bizonyos szempontból felül is múlta azt, hiszen 2023-ban négyszer bejutott a döntőbe.

A Kárai Motorsport új autója épphogy elkészült az Európa-bajnokság szezonját nyitó versenyre: az ötszörös magyar ralikrosszbajnok otthoni terepen, Nyirádon bizonyíthatott először az S1-gyel. Előfutamon lett harmadik is, de egy kardántörés keresztülhúzta számításait, így az elődöntőben ért véget a hétvégéje.

A hazai Eb-forduló történetéhez hozzátartozik, hogy a csapat először vett részt az Eb-n két autóval, ráadásul egy igencsak prominens csapattárs állt rajtvonalhoz a hétvége erejére. A norvég ralikrossz-sztárral, Andreas Bakkeruddal először egy közös tesztre ráztak kezet, de végül a versenyen is autóba ült, a korábbi S1-est foglalta el – ahogy egy háromszoros Európa-bajnoktól várni lehet, a döntőbe is bejutott.

karai



Kárai Tamás szezonja a folytatásban indult be, Portugáliában már a döntős volt, ahol Eb-menőket szorongatott meg és negyedik lett, Norvégiában pedig a dobogó alsó fokára állt – sőt ő úgy érezte, ha nincs egy kisebb műszaki gondja, a második hely is meglehetett volna.

Nem ez volt az utolsó dobogó a szezon folyamán. Svédországban, ahol a hazai pilóták nagy tapasztalati előnyt élveznek, lemaradt a döntőről, Belgiumban pedig majdnem az elődöntőről is – tartalékként jutott tovább egy visszalépés folytán, aztán ugyanígy került be büntetések következtében a döntőbe is.

karai-2

Miután éppenhogy bejutott, erős rajttal újabb harmadik helyezést szerzett: először ért el két Eb-dobogót is egy szezon leforgása alatt. Németországban egy ötödik helyezéssel fejezte be az évet az Európa-bajnokságban – 59 pontjával, egyéni csúcsával ezen a helyen zárta az összetettet is, jó nevű RX-versenyzőket utasítva maga mögé.

Ez az év az Európa-bajnokságról szólt Kárai Tamás számára, a Ralikrossz-ob a felkészülés és tesztelés célját szolgálta, nem is volt ott az összes versenyen – ebből kifolyólag nem bővítette öt SuperCars bajnoki címe sorát. A máriapócsi szezonnyitó mellett Nyirádról sem hiányzott: mivel rendezőcsapata három versenyt is tartott a „hazai” pályán, mindháromszor rajthoz állt. A győzelem ezúttal elmaradt a magyar bajnokságon, második helyezésekkel és az összetett bronzával kellett megelégednie.

A 2024-es szezonban ismét az Európa-bajnokság lesz a prioritás – a remények szerint még több dobogós hellyel és egy ennél is előkelőbb eredménnyel.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: